szerző:
Juhász Gábor

Cseh–osztrák Meinl-cég alakult Budapesten – tudta meg a hvg.hu.

Miramar néven az osztrák Meinl-család új részvénytársaságot alapított Budapesten. Információink szerint a Prágában élő, de brit állampolgársággal rendelkező Julius L. Meinl bankár a főtevénykenységként üzletvezetést bejelentő cég tulajdonosa. A vezérigazgató pedig a 1923-ban alapított bécsi Meinl Bank egyik munkatársa, Klara Kalmar.

Az 1900 után Magyarországon is fogalommá vált, de mostanra kivonult Meinl-üzleteket 1862-ben kis élelmiszerbolt-kávézóként indította Julius Meinl, akit az üzleti világban csak Meinl I.-nek emlegetnek. A családi vállalkozáscsoport a bankkal Meinl II. alatt bővült. Az 56 éves mostani pesti cégalapítót többnyire Julius Meinl V.-ként emlegetik.

A Csemege-Julius Meinl Rt. már megszűnt, de a cseh gyökerű család nem vonult ki teljesen: a nagykereskedelemmel foglalkozó  Julius Meinl Kft. ma is létezik.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!