szerző:
hvg.hu

A Compact Disco kiadója polgári peres úton próbálja megfizettetni Schobert Norbiékkal a fitnesz DVD-n felhasznált szám utáni jogdíjakat.

Schobert Norbi jogtalanul használta fel egyik DVD-jén a Compact Disco Fly or Dive című számát a zenekar kiadója, a CLS szerint – írja a Blikk.

A kiadó ügyvédje, Bérczes László azt mondta, két és fél éve a NAV több mint tízezer fitnesz DVD-t foglalt le, azóta is folyik a nyomozás, ugyanis Norbiék olyan lemezeket dobtak piacra, amihez több mint száz előadó dalát használták fel jogtalanul. A CLS kiadó viszont megelégelte a nyomozás lassúságát, és polgári pert indított.

Az ügyvéd azt mondta, egy sláger reklámcélú felhasználása 100 és 500 ezer forint között van, ezért mindent összeadva körülbelül 400 millióra tehető a meg nem fizetett szerzői díj. A kiadó dalonként indít pereket, mert eddig hiába próbáltak megegyezni.

Az ügyvéd szerint ha Schoberték saját DVD-ik kiadása után a kötelező összeget utólag be is fizették az Artisjusnak, az nem azt jelenti, hogy a kiadványaikon hallható nótákra nem kellett volna felhasználási szerződést kötniük, megfizetve a jogdíjakat.

Schoberték ügyvédje, Horváth György szerint a per tárgya nem olyan nagy összeg, a szóban forgó 180 perces DVD-n pedig mindössze 50 másodpercig hallható a szóban forgó szám.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!