szerző:
hvg.hu

A Compact Disco közleményben cáfolta, hogy ők perelték be elmaradt jogdíj miatt Schobert Norbit. A zenekar szerint nem ők, hanem az ügyben érintett daluk kiadója, a CLS indított keresetet jogtalan felhasználásért, de nem a nevükben. A szerdai Blikk írt arról, hogy a Compact Disco kiadója polgári peres úton próbálja megfizettetni Schobert Norbiékkal a fitnesz-DVD-n felhasznált szám utáni jogdíjakat.

A szerdai Blikk írt arról, hogy Schobert Norbi jogtalanul használta fel egyik DVD-jén a Compact Disco Fly or Dive című számát a zenekar kiadója, a CLS szerint. A kiadó ügyvédje, Bérczes László azt mondta: két és fél éve a NAV több mint tízezer fitnesz-DVD-t foglalt le, azóta is folyik a nyomozás, mert Norbiék olyan lemezeket dobtak piacra, amihez több mint száz előadó dalát használták fel jogtalanul. A CLS kiadó viszont megelégelte a nyomozás lassúságát, és polgári pert indított.

Az ügyvéd szerint ha Schoberték saját DVD-ik kiadása után a kötelező összeget utólag be is fizették az Artisjusnak, az nem azt jelenti, hogy a kiadványaikon hallható nótákra nem kellett volna felhasználási szerződést kötniük, megfizetve a jogdíjakat.

Schoberték ügyvédje, Horváth György szerint a per tárgya nem olyan nagy összeg, a szóban forgó 180 perces DVD-n pedig mindössze 50 másodpercig hallható a szóban forgó szám.

A Compact Disco egy szerdai dátummal kiadott közleményben reagált a Blikk cikkére, amelyet több lap, köztük a hvg.hu is szemlézett.

Azt írták, hogy a zenekar nem perelt be senkit a Rubint Réka 2011: Add újra Önmagad Jubileumi 10 év című kiadványon megjelent felvételünk miatt. A Fly or Dive című dalunkkal kapcsolatban annak hangfelvétel-kiadója, a CLS indított keresetet jogosulatlan felhasználásért. „Ezt nem a nevünkben tette, mert erre semmi szüksége: mivel ő a hangfelvétel kiadója, egyben jogtulajdonosa is, így az ő tulajdona ellen követték el a fenti cselekményt” – írták.

Hozzátették: nekik mint zenekarnak ebbe semmi beleszólásuk nincs, még akkor sem, ha egyébként egyetértenek azzal, hogy a szellemi terméket és tulajdont jogosulatlanul felhasználni nem szabad.

A Compact Discót legfeljebb szerzőként érinti az ügy. A zenekar tagjai úgy tudják: az érintett DVD-vel kapcsolatban az elmaradt többszörözési jogdíjakat majdnem négy év késéssel ugyan, de 2015. szeptember 2. napján megfizette a Black-Org Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.

Ez a jogdíj nem ugyanaz, mint a megfilmesítési felhasználási díj, amelyről nem született megállapodás köztük, vagyis a szerzők és a zeneműkiadó, valamint a felhasználó között – magyarázták.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!