szerző:
hvg.hu/MTI

Hát csak az a probéma azzal, hogy titkossá tennék a Magyar Posta szerződéseit, hogy alkotmányellenes - az adatvédelmi hatóság elnöke szerint.

Nem felel meg maradéktalanul az alkotmányos követelményeknek a parlament elé terjesztett, postatörvényt módosító javaslat - írja a Magyar Nemzet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke által a parlament illetékes bizottságaihoz megküldött véleményére hivatkozva.

Péterfalvi Attila a cikk szerint kiemelte: a postai szerződésekben a közpénzek felhasználására vonatkozó információk az alaptörvény szerint is közérdekű adatok, ezért a javaslat, amely kivenné őket e körből, alkotmányellenes. Továbbá az előterjesztés aránytalanul korlátozná a posta tevékenységének és gazdálkodásának ellenőrizhetőségét. Ugyanakkor szerinte állami tulajdonú cégeknél is fennállhat "méltányolható érdek" az üzleti adatok, információk titokban maradásához.

Németh Szilárd rezsibiztos új törvényjavaslata szerint visszamenőlegesen sem adja majd ki az állami Magyar Posta Zrt. azokat a szerződéseket, amelyek nyilvánossága "üzleti tevékenysége végzése szempontjából aránytalan sérelmet okozna" a cégnek. Ennek okán a jogszabály lényegében mindegyik szerződésre ráhúzható, és félő, hogy mindegyik állami cégnél így járnak majd el.

Több civil szervezet nyílt levélben kérte a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg a javaslatot.

A Magyar Posta vezéréről nemrég derítettük ki, bőségesen többet keres annál a havi 5 milliónál, amelyre az állami vezetők bérplafonját pár hónapja felemelte a kormányoldal.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!