szerző:
hvg.hu

A Tesco Angliában már nem árul görbe croissant-t, mert a vevők az egyeneset jobban tudják vajazni.

Frankofón olvasóink most üljenek le, mert olyan hír érkezett Angliából, amely igazi kultúrsokkot idézhet elő náluk: a Tesco ezentúl nem árul görbe croissant-t, csak egyeneset. Annak ellenére, hogy a szó jelentése „holdsarló” vagy „félhold”, és állítólag a croissant évszázadok óta görbe.

És ha ez nem lenne elég: a Guardian beszámolója szerint a brit lánc azért döntött az egyenes forma mellett, mert a vásárlók állítólag igénylik, hogy könnyebb legyen a péksüteményt megvajazni vagy lekvárral megkenni. A lapnak nyilatkozó neves francia séfek viszont azt mondják, ők még soha életükben nem láttak olyan franciát, aki egy croissant-t félbevágott és meglekvározott volna.

©

„Miután a görbe croissant iránti igény csökkent, megkérdeztük a vásárlóinkat, és 75 százalékuk azt mondta, egyeneset szeretne. A görbénél az emberek többségének akár három kísérletébe is belekerül, amíg a tökéletes fedettséget eléri a kedvelt feltéttel” – mondja Harry Jones, a lánc beszerzője.

Az egyik jól menő londoni francia pékség tulajdonosa szerint a croissant soha nem nézett ki úgy, ahogy most a Tesco árulja, az ő üzletében például „gyönyörűen görbülnek” a croissant-ok, de persze eltérőek is lehetnek, hiszen mindig kézzel formázzák őket. „Egyébként nekünk jó így, mert eredetibbé teszi a termékeinket” – mondta az üzlettulajdonos.

A legenda szerint a modern croissant elődjét a 17. században Ausztriában találták ki, félhold formája pedig fricska a Bécset bevenni képtelen törököknek.

Mit szólna, ha egy élelmiszerlánc ezentúl nem árulna görbe kifliket, csak egyeneset?

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!