szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ezután is fizethet az utalványunkkal – üzeni a kormány.

Nincs változás az Erzsébet-utalvány forgalmazásában és elfogadásában, az Európai Bíróság ítélete ellenére sem – olvasható az Erzsébet-utalvány honlapján, miután az Európai Unió Bíróságán elbukott a magyar cafeteria törvény. Az unió legfőbb igazságszolgáltató szerve szerint a magyar szabályozás több európai uniós jogot sért, és a kormány kénytelen lesz úgy megváltoztatni a törvényt, hogy megfeleljen a csatlakozáskor vállalt alapértékeknek.

Még mielőtt bárki félreértené, nem a magyar cafeteriát, hanem annak az európai unió versenyszabályaival ellentétes törvényi kisajátítását meszelte el a bíróság. A magyar szabályozás ugyanis gyakorlatilag kiebrudalta a külföldi cégeket a cafeteria-piacról.

©

A kormány egyelőre csak a homlokát ráncolja és az elszántságát bizonygatja. Az Erzsébet-utalvány honlapján olvasható közlemény szerint „a bírósági szakaszba került eljárás azért indult el, mert francia multinacionális cégek nehezményezték, hogy Magyarország Kormánya a magyar emberek érdekét szolgáló, európai mércével mérve is egyedülállóan sikeres szociális üdültetési rendszert hozott létre az utalványforgalmazás eredményéből”.

Az Erzsébet-utalványok – akár papíralapon, akár kártyán rendelve – továbbra is a béren kívüli juttatás részeként adhatók, ezt a hatályos adójogszabályok biztosítják. Az Erzsébet-utalványok kibocsátása, elfogadása és beváltása elektronikus kártya formájában is zavartalanul folyik tovább. A 2016-ban kiírt (és a későbbiekre tervezett) Erzsébet-program-pályázatok fedezete biztosított – írja a közlemény.

Az Erzsébet-utalványt jelenleg több mint 2 millió felhasználó váltja be országosan, több mint 58 ezer elfogadóhelyen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!