szerző:
hvg.hu

Egy amerikai nő petefészekrákban hunyt el, a missouri-i a bíróság a Johnson&Johnson cég babahintőporát látta felelősnek a betegség kialakulásáért, ezért 71 millió dolláros kártérítést ítéltek meg a család számára.

Jackie Fox 2015 októberében hunyt el, két évvel azt követően, hogy petefészekrákot diagnosztizáltak nála az orvosok, peres képviseletét nevelt fia vette át, de további 60 sértettet is bevontak a bírósági tárgyalásba - írja a Mashable. A kártérítés per azért indult, mert a nő úgy vélte, hogy a Johnson&Johnson hintőpora okozott nála rákos megbetegedést. Nevelt fia szerint az asszony napi szinten használt hintőport, mintha csak fogat mosott volna.

Az Egyesült Államokban a J&J több terméke is megkérdőjelezett hatású anyagokat tartalmazott, ezek közé tartozott a gyerekek számára készült samponjuk , de felnőtt bőrápolási termékeik is, erre a Campaign for Safe Cosmetics (Összefogás a Biztoságos Kozmetikumokért) szerveződés hívta fel a figyelmet. 2012-ben a tiltakozások következtében a cég csökkentette az 1,4-formaldehid mennyiségét a termékeiben, mely rákkeltő hatásúnak bizonyult. (Fontos hozzátenni, hogy Európában, illetve Magyarországon más feltételeknek kell megfelelnie az ilyen termékek összetevőinek - a Szerk.)

Fox ügyvédjei egy 1997-es céges belső feljegyzésre hivatkoztak, amiben azt írta egy orvosi szaktanácsadó, hogy a termék esetében olyan lenne elutasítani a rákkeltő hatását, mintha valaki a dohányzás és a tüdőrák közti kapcsolatot firtatná.

A bíróság 10 millió dollár tényleges kártérítést, valamint 62 millió dollár nem vagyoni kárt állapított meg az elhunyt nő családja számára, a J&J vélhetően fellebbez a döntés ellen.