szerző:
hvg.hu

A jegybank szerint a PRO V1Ta Egészségpénztár folyamatosan áthágta a jogszabályi kereteket és veszélybe sodorta az ügyfelei vagyonát, ezért felfüggesztette annak működését, valamint kezdeményezte felszámolását is. Az MNB szerint az ügyfelek számláján magasabb összegek szerepelnek, mert a pénztár nem kezelte megfelelően veszteségét.

A Magyar Nemzeti Bank  a felszámolás kezdő időpontjáig – a tagok vagyoni jogainak védelme érdekében – megtiltotta a PRO V1TA Egészségpénztár eszközei feletti szabad rendelkezést, ugyanis több súlyos szabálytalanságot talált annak átvilágítása során – írja az MNB szerdai közleménye. A PRO V1TA annál a DRB-csoporthoz tartozó BRB Buda Regionális Bank Zrt.-nél és ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt.-nél tartotta vagyonának jelentős részét, melyek tevékenységi engedélyét az MNB visszavonta.

Ilyen körülmények között az MNB úgy látta, hogy a PRO V1TA  nem megfelelő vagyonkezelést folytat, a működés finanszírozása rövid távon sem biztosított, továbbá az egyik elemi engedélyezési feltételnek sem felel meg, mivel mérlegképes könyvelőt nem alkalmaz és a nyilvántartással megbízott társasággal kötött szerződése sem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Mivel a DRB-nél lévő kintlévőségeket a pénztár nem könyvelte el veszteségként, így az ügyfelek számláin magasabb összegek szerepelnek, mint amire jelenleg fedezet lenne.

A pénztárvagyon fedezeti alapra eső részének tagok közötti felosztására a felszámolási eljárásban kerülhet sor, melyet a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felszámoló biztosa végez majd. Az eljárás végéig az ügyfelek nem juthatnak pénzükhöz, ugyanis az MNB a kifizetéseket is leállította.

A PRO V1TA Egészségpénztár taglétszáma mindösszesen 0,34 százalékát teszi ki a teljes hazai egészségpénztári szektornak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!