szerző:
hvg.hu

A külföldi hipereket vette célba elsősorban egy, a boltzárral karöltve elfogadott törvény, küszöbön áll az EU kötelezettségszegési eljárása.

Az után, hogy a héten nagy pofont kapott a kormány a cafeteria-rendszer 2010-2011-es átalakítása miatt az Európai Bíróságtól, küszöbön van az újabb saller. A 444.hu értesülései szerint az Európai Bizottság hamarosan kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a főként nagy multi kereskedelmi láncokat kiszekáló törvény miatt.

Még 2014 végén – a boltzárral lényegében karöltve – elfogadott törvény értelmében el kellene hagynia Magyarországot annak az üzletláncnak, amely két egymást követő évben veszteséget mutat ki. Már 2017-ben lép hatályba a törvény, vagyis a 2015-2016-os évben való veszteség után kiebrudalhatnák az országból a veszteséges, gyorsan forgó termékeket áruló, nagyobb - évi legalább 15 milliárd forint feletti árbevételt felmutató - üzleteket.

A portál információi szerint a Bizottság levélben ismerteti kifogásait a magyar kormánnyal, Orbánéknak pedig három forduló alatt kell az uniós joggal összhangba hozni a jogszabályt, ha ezt nem teszik meg, az Európai Bíróságra kerülhet az ügy.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!