szerző:
hvg.hu

Alig ért el a brüsszeli saller a budapesti kormány kobakjára, máris felbukkant egy cafeteria szolgáltató, amely belépne az immáron felszabadított piacra.

Az Európai Bíróság jogellenesnek minősítette az Erzsébet-utalványt és a SZÉP-kártyát. A cafeteria széles palettáját kínáló Multi-Pay azonnal ugrott, és 11 ezer partnerét már tegnap e-mailben arról értesítette, hogy újra aktiválja kártyáján a „munkáltatók körében népszerű ételfogyasztás zsebet” – tudta meg az Azénpénzem.hu lakossági pénzügyi portál. A Patika-csoport (ide tartozik a Multi-Pay is) számára fontos ítélet született Brüsszelben, mert az két olyan szolgáltatásukat is érinti (Multi-Pay Cafeteria ételfogyasztás és a SZÉP-kártya), amit három évvel ezelőtt kizártak a piacról.

Kártyaelfogadó partnereiknél az ételfogyasztás zseb funkció jelenleg is aktív, hatályban vannak az erről szóló szerződések is. Alig néhány ezer kártyán van azonban még költhető egyenleg (az évekkel ezelőtt feltöltött összeg itt a kártya négyéves lejártáig felhasználható). Bár az előkészületet megkezdték, a piacra lépésre vonatkozó végleges döntést kizárólag az új, a jelenlegi helyzethez igazított magyar jogszabályok ismeretében tudják meghozni. Az ördög, mint mindig, most is a részletekben rejlik, és ez különösen vonatkozik a SZÉP-kártya kibocsátói körének meghatározására – tette hozzá.

A PatikaCenter 2011 októberének elején adott be kérelmet SZÉP-kártya kibocsátásra, nyilvántartásba is vették a céget, de az engedélyezési hivatal (MKEH) ellenőrzése után törölték a kártyakibocsátók közül. Arról nincs információ, hogy a SZÉP-kártya-piacon szereplő három banknál is vizsgálódott volna a hatóság. A Patika viszont a rendeletből kiolvasható feltételeknek nyilvánvalóan megfelelt – írja a portál. A magyar kormány az EB előtt lényegében azzal érvelt, hogy fontosnak tartotta, hogy a SZÉP‑kártya kibocsátója megfelelően integrálódva legyen a magyar gazdasági életbe. Ez különösen furcsává teszi az egyértelműen hazai tulajdonban levő egyik legnagyobb, a kártyahasználat terén bőséges tapasztalatokkal rendelkező egészségpénztár szolgáltatójának a piacról való kizárását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!