szerző:
hvg.hu

Tallinn megpróbál élen járni a megosztásos gazdasági modellek meghonosításában.

A tallinni parlament tegnap elfogadta azt a törvényt, amely létrehoz egy új fuvarozói szolgáltatást, a „megegyezéses személyszállítást”. Az észtek tehát nem is próbálták meg a taxikkal összeugrasztani az Ubert és társait, hanem új jogi kategóriába helyezték az ilyen szolgáltatást végzőket.

A jogszabály szerint bárki szabadon uberezhet, de az autója legfeljebb kilencszemélyes lehet, és mivel nem számít taxinak, annak előnyeit sem élvezheti (például nem haladhat buszsávban). Kikötés, hogy a fuvarokat az utasoknak elektronikus platformon keresztül kell megrendelniük, és előre tudniuk kell, hogy a fuvar mennyibe fog kerülni. Az uberes sofőr nevét és az autó rendszámát egy központi elektronikus adatbázisban regisztrálni kell, az autónak pedig külső megjelenésében nem szabad hasonlítania a hagyományos taxikhoz.

Az uberezőket a piaci verseny fokozása érdekében engedik be a piacra, a taxisok a kiváltságaik (drosztok, egyedi kinézet, nem csak elektronikus formában való fuvarrendelés, buszsávhasználat stb.) megőrzése mellett cserébe néhány könnyítést is kaptak, például ezentúl a taxis vállalkozóknak nem kell elvégezniük külön tanfolyamot a szolgáltatás beindításához.