szerző:
hvg.hu

Újabb Oroszországon kívüli vevőt veszített el az orosz Szuhoj repülőgépgyártó – közölte az airportal.hu, amely szerint a belga VLM Airlines mondta vissza 14 darab Szuhoj Superjet SSJ100LR repülőgépre szóló megrendelését

A belgiumi székhelyű regionális légitársaság egy 2014 októberében aláírt szándéknyilatkozat szerint 14 darabot vásárolt volna a nagyobb hatótávú Superjet-ből, négy darabot az Ilyushin Finance orosz lízingcégen keresztül, tízet pedig direktben – írta az airportal.hu.
A beszámoló szerint az első két példányt 2015 áprilisában kellett volna leszállítani a gyártónak az eredeti megállapodás szerint, azonban később ezt 2016 harmadik negyedévére halasztották azzal az indokkal, hogy a hosszú hatótávú típusváltozatnak még meg kell szereznie a szükséges EASA tanúsítványt.
Az antwerpeni székhelyű VLM Airlines a meglévő 11 darabos Fokker 50 turbólégcsavaros gépekből álló flottáját helyettesítette volna a Superjetekkel, de így most más típus után kell néznie a belga regionális légitársaságnak – idézte az airportal.hu az ATW információit.
Az orosz repülőgépgyártó regionális gépe nem túl sikeres az Oroszországon kívüli üzemeltetők körében, csak a mexikói Interjet légitársaság üzemelteti menetrend szerinti forgalomban a típust.
Ezért is keltett nagy meglepetést a február elején felröppent hír, miszerint egy új magyar nemzeti légitársaság alapításáról tárgyalt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) illetékese és az orosz Szuhoj repülőgépgyártó képviselője.
©