szerző:
MTI / hvg.hu

2010-ben a Disney vált meg a stúdiótól, a tulajdonosok a katari beIN Media Groupnak adták tovább a neves filmműhelyt, mely a Ponyvaregényt is forgatta.

A Quatar Investment Authority és a Colony Capital konzorcium eladta a mintegy 700 film jogait birtokló Miramax filmstúdiót a beIN Media Groupsnak – írja a Variety.com nyomán az MTI. Mikor a Disney 2010-ben megvált a stúiótól, az adásvételi összeg 660 millió dollár volt.

A most eladóként jelenlévő konzorcium korábban egyes filmek jogait értékesítette, 2016-ra érett be, hogy a teljes Miramaxtól megváljon. A közelmúltban a cég ismét filmek készítésébe fogott, a Miramaxnak számos filmjére lehet számítani 2016-ban, ezen túl társforgalmazóként is fellép. Utóbbiak között szerepel a Tapló télapó és a Bridget Jones naplója című filmek folytatása, vagy a Michelle és Barack Obama találkozásáról szóló Southside With You című játékfilm forgalmazása.

Steve Schoch, a Miramax főnöke közleményében hangsúlyozta, hogy a beIN szárnyai alatt növelni akarják készülő mozis és televíziós produkcióik számát, szélesítik forgalmazói kapacitásukat, és független stúdióként vezető szerepet akarnak betölteni. A Miramax Santa Monica-i, londoni és ázsiai irodáiban mintegy 120 alkalmazott dolgozik. A Variety szerint nem lesznek elbocsátások a tulajdonoscsere miatt, és a vezetőséget sem cserélik le. 

A dohai központú beIN médiacsoport 2014-ben jött létre. Korábban az al-Dzsazíra médiacsoport sportműsorait készítette. Elnöke, Nasszer al-Kelaifi (aki azt a céget is vezeti, amely a francia futballklub, a Paris Saint-Germain tulajdonosa) elmondta, hogy a Miramax megvásárlásával a szórakoztatóiparban akar nagyobb szerephez jutni és az új műsorok, filmek gyártásában is előre akar lépni. 

A Miramaxot 1979-ben alapította Harvey és Bob Weinstein, a stúdió színvonalas, számos Oscar-díjat elnyert filmjeivel (Az angol beteg, Nem vénnek való vidék) szerzett hírnevet magának. A Disney 1993-ban vásárolta meg, a Weinstein fivérek 2005-ben szálltak ki a cégükből, mert szembekerültek anyavállalatukkal.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!