szerző:
hvg.hu

Csaknem tízezer magyar–román vegyesvállalatot büntethet meg a román adóhatóság az OECD új transzferár-irányelve alapján, amennyiben elmulasztják benyújtani a transzferár-dokumentációjukat a hatóságnak – figyelmeztetett a Baker Tilly Hungária adótanácsadó és könyvvizsgáló cég. A bírság mértéke akár az egymillió forintnak megfelelő összeget is elérheti.

Harmincegy ország, köztük Románia csatlakozott az OECD által kezdeményezett úgynevezett CBCR (Country-by-Country reporting) program bevezetésére irányuló multilaterális egyezményhez, ami csaknem tízezer romániai érdekeltségű magyar leányvállalat adminisztrációs terheit növelheti – idézte fel a Baker Tilly Hungária. 

A 15 pontból álló program célkitűzései elsősorban a multinacionális vállalatok jövedelem-átcsoportosításának megakadályozását és elkerülését, illetve a transzferárazással kapcsolatos nagyobb átláthatóságot célozzák meg. Az egyezmény egyik kulcsfontosságú eleme a kötelező adatszolgáltatás, amely során akár a teljes vállalatcsoportról is kiadhatnak információt minden érintett adóhatóság részére az idei évtől kezdődően.    
 
A magyar tulajdonban lévő romániai vállalatokat is érintő változás egyik legfontosabb pontja, hogy már nemcsak a tulajdonosi kör, hanem az ügyvezetés egyezése esetén is kapcsolt vállalkozásról beszélhetünk. Ezzel a változással viszont az eddigieknél is bővebb lehet a dokumentálandó ügyletek köre, a vállalkozás méretétől függően pedig súlyos pénzbüntetés sújthatja azokat a vállalkozásokat, amelyek elmulasztják határidőre benyújtani a kapcsolt tranzakciókra vonatkozó transzferár dokumentációikat.
 
„A romániai érdekeltségű hazai leányvállalatok ügyvezetőinek figyelembe kell venniük a két ország transzferárazással kapcsolatos eltérő jogi szabályozását és gondoskodniuk kell a dokumentáció elkészítéséről, valamint benyújtásáról, mellyel az adóhatóság által kiszabott súlyos büntetési tételek elkerülhetővé válnak" – idézte az adótanácsadó közleménye Békési Orsolyát, a Baker Tilly Hungária transzferár-tanácsadási területének senior menedzserét.
 
A hatályos romániai jogszabályoknak megfelelően az országban működő nagyvállalatoknak az éves adóbevallással együtt idén március 25-ig, míg a kis- és közepes vállalatoknak a felszólítást követően 30 nap áll rendelkezésre, hogy a hatóságoknak benyújtsák azokat az anyagokat, amelyek a megelőző évben folytatott transzferárazással kapcsolatos ügyleteiket dokumentálják. Utóbbiaknál ugyanakkor egyes esetekben lehetőség van a benyújtási határidőt még 30 nappal meghosszabbítani. 
 
Abban az esetben, ha az adott vállalkozásnak nem sikerül határidőre benyújtani a dokumentációkat, akkor a nagy- és közepes vállalatoknak 2700-3200 euró, vagyis 840-990 ezer forint, míg a kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak 500-800 euró, azaz 155-280 ezer forint közötti büntetést kell fizetni tranzakciónként. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!