szerző:
hvg.hu

Szlovák hírek szerint a Daimler-csoport bővítené gyártókapacitásait Európában és új autógyárat építenének. Ám az is előfordulhat, hogy az új gyár végül Szlovákiában épül, dacára a Magyarországra régóta beígért bővítésnek.

A szlovák biztweet.eu oldalára hivatkozva írta meg a Portfolio, hogy értesülések szerint új üzemet építene a Mercedes, ahol az egyik új modelljét készítenék, illetve épülne egy Daimler motorokat gyártó egység is. Az egyik kiszemelt helyszín pedig Szlovákia, annak ellenére, hogy jó ideje szó van a magyarországi kapacitások bővítéséről is. A Mercedes-Benz megkeresett vállalati szóvivője, Cars Matthias Krust megerősítette a feltételezést, hogy folyamatosan keresnek olyan gyártóhelyszínt, amely alkalmas lehetne a kapacitásaik bővítésére, de további részleteket nem árult el.

Ha megvalósul a beruházás, akkor a Mercedesé lehetne az ötödik autóüzem Szlovákiában, a a Volkswagen, a PSA (Peugeot Citroen) , a Kia. és a Jaguar Land Roverután. Ez utóbbinál is felmerült Magyarország, mint lehetséges helyszín, de már a végjáték előtt kiestünk a versenyből.

Ráadásul a szlovákok egyre vonzóbbak a munkavállalóknak régiós szinten, a munkaerő elszívása egyre erősebb, ugyanis egyes területeken akár 30 százalékkal többet kereshetnek az autóipari munkások, péládul a magyar bérszinthez képest. Szintén a Szlovákok mellett szól a kiterjedt beszállítói hálózat, ahiszen az autógyártás jelenleg a szlovák gazdaság motorja és csak tavaly több mint 1 millió autó gördült le a gyártósorokról.

Azt persze nem tudni, hogy valóban veszélyben van-e a magyar bővítés. A Daimler 2008-ban 441 hektáros területet vásárolt meg Magyarországon, amiből akkor 160 hektár került felhasználásra. Az itt felépített gyártóüzemről most már kiderült, hogy a tervezett 150 ezer autónál több gyártására is alkalmas. Egyszer már volt szó a bővítésről, de annak a 2008-as válság tett keresztbe. Végül 2012-ben újra megjelent a tervek között a bővítés és eddig nem volt szó arról, hogy Magyarország helyett más országot választanának.

A németek ugyanis elégedettek a kecskeméti üzem teljesítményével, ahol éppen a legkeresettebb modelleket gyártják. Technikai akadályai sincsenek a bővítésnek, nyilvánvalóan a magyar kormány is bármit megtenne ezért. Minden esetre érdekes lesz, ha kiderül, hogy a szlovákok kezében tényleg van valami érdemi információ vagy ez a mostani hiresztelés csak a lobbi tevékenység része.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!