szerző:
hvg.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mától átmenetileg felfüggesztette a KEG Közép-európai Gázterminál Nyrt. tőzsdei részvényeinek kereskedését, mert a kibocsátó megsértette a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat.

A KEG felfüggesztése addig marad érvényben, amíg a cég közzé nem teszi a jegybank által előírt tartalmú rendkívüli tájékoztatást – írta közleményében az MNB.

A közleményben felidézték, hogy a KEG csak késve, március 10-én tette közzé azt a rendkívüli tájékoztatást, amely a könyvvizsgálójának személyében bekövetkezett változásra vonatkozott. A jogszabályok értelmében a KEG-nek a könyvvizsgáló személyében bekövetkezett változás rövid indokolását is haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül közzé kellett volna tennie.

Az MNB határozatban figyelmeztette a KEG-et, hogy a jövőben haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül tájékoztassa a nyilvánosságot minden, a nyilvánosan forgalomba hozott értékpapírjai értékét vagy hozamát, illetve a társaság megítélését közvetlenül vagy közvetve érintő információról.

Tekintettel arra, hogy a jegybank rendelkezésére álló dokumentumok alapján a könyvvizsgáló lemondásához súlyos, a könyvvizsgáló által feltételezett és a kibocsátó érdekkörébe tartozó jogszabálysértések vezettek, az MNB a rendkívüli tájékoztatási kötelezettség alá eső információk haladéktalan, de legkésőbb egy munkanapon belüli közzétételére is kötelezte a KEG-et.

A jogsértő állapot megszüntetéséig a jegybank felfüggesztette a KEG részvények forgalmazását a Budapesti Értéktőzsdén.

Az MNB felidézte azt is, hogy február 25-én a tájékoztatási kötelezettséggel összefüggő jogszabálysértések miatt a jegybank összesen 10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a társaságra.

Az MNB ezzel összefüggésben az elmúlt időszakban a KEG felett gyakorolt folyamatos felügyelet keretében több alkalommal kért be adatokat annak ellenőrzésére, hogy a kibocsátó működése során minden, rendkívüli tájékoztatás keretében közzéteendő információról megfelelően tájékoztatta-e a nyilvánosságot – tették hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!