szerző:
hvg.hu

A terméket már levették a polcokról, fogyasztása valószínűleg nem okoz tüneteket, de aki tart tőle, visszaviheti a boltba.

Határérték feletti PAH (policiklusos aromás szénhidrogén) -tartalom miatt elrendelték a 250 ml-es Schneekoppe márkajelzésű étkezési lenmagolaj kereskedelmi forgalomból történő kivonását. A terméket Magyarországon a Müller Drogéria Magyarország Bt. forgalmazza. A visszahívás a 12/05/2016 és a 06/08/2016 minőségmegőrzésű idejű termékeket érinti.

A termékvisszahívás kizárólag az alábbiakat érinti:

  • Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst) Minőségmegőrzési idő: 12/05/2016 Kiszerelés: 250 ml
  • Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst) Minőségmegőrzési idő: 06/08/2016 Kiszerelés: 250 ml

A termékben a német hatóság mutatta ki a határérték feletti mennyiségben lévő benzolszármazékokat. A PAH-ok több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek a környezetben tartósan megmaradnak. Az anyagok rákkeltő tulajdonsága miatt szervezetbe kerülésük nem kívánatos. A bevitel teljes mértékben nem kerülhető el, de az észszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani. A szennyezett lenmagolaj egyszeri vagy rövid távú fogyasztása a NÉBIH közleménye szerint valószínűsíthetően semmilyen tünetet nem okoz.

A vállalkozás kivonta a forgalomból a tételeket és megkezdte a vásárlókhoz eljutott termékek visszahívását is. A kifogásolt tételek az üzletek polcairól már lekerültek, a fogyasztók a megvásárolt termékeket visszavihetik az üzletekbe.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!