szerző:
hvg.hu

A német Siemens új mérőrendszert konstruált, aminek a legfőbb erőssége, hogy átláthatóvá teszi az energiafogyasztást.

Többcsatornás árammérő rendszert fejlesztett ki kis- és közepes méretű vállalatok számára a Siemens. Az új moduláris rendszer legfeljebb 96 fogyasztó energiafelhasználását tudja méri, majd az adatokat grafikusan megjeleníteni egy webes alkalmazáson keresztül – illetve: a mért adatokat képesek kezelni a meglévő energiafelügyeleti rendszerek is.

A nem éppen fantáziadús "7KT PAC1200" nevű rendszert például adatközpontokban, irodaépületekben, vendéglátóipari konyhákban, vagy akár sörfőzdékben használatra fejlesztették ki, ahol – egy lakáshoz képest legalábbis – nagyszámú egyedi energiafogyasztó van. A rendszer telepítése egyszerű, az eredmény pedig: gyorsan és egyszerűen rögzíthetők és összehasonlíthatók a vállalat valamennyi fogyasztójának energiafelvételei, melyhez a pontos idő- és költségadatok is rendelkezésre állnak. Így a rendszer átláthatóvá teszi az energiafogyasztást, és felfedi az energiamegtakarítási potenciálokat.
©
A rendszer moduláris felépítésű, és néhány egyszerű lépésben helytakarékos módon telepíthető az energiaelosztó berendezésbe. A mérendő fogyasztók száma különböző érzékelő rudak használatával változtatható: a Siemens által kínált sínek három, hat, kilenc vagy tizenkét érzékelőt tartalmaznak.
Az érzékelők közvetlenül az egyedi fogyasztókhoz rendelt kismegszakítókból kapják az adatokat, amelyeket az adatkezelő egységben gyűjtenek. Maximum nyolc érzékelősín csatlakoztatható egy adatkezelőhöz. A mért adatokat átviszik egy webalkalmazásba, és ott elemzik azokat, amelyek grafikus formában és egyedi értékekként is megjelennek a webinterfészen, ugyanakkor költségértékekké is átalakítják azokat. Ez nagyon átlátható módszert biztosít a felhasználóknak ahhoz, hogy kilowattórában, euróban vagy svájci frankban olvassák le az energiafogyasztást.
Az aktuálisan mért adatok alapján a webalkalmazás egyórányi, napi, heti, havi és éves fogyasztásra extrapolálja az energiafogyasztási – és költségértékeket, ami könnyen összehasonlíthatóvá teszi a hosszú időszakokra vonatkozó egyedi vagy összesített értékeket. Az alkalmazás a felhasználó specifikációja szerint konfigurálható és illeszthető a vállalat igényeihez, a táblagépekre és okostelefonokra kifejlesztett alkalmazás (app) pedig rendkívül felhasználóbarát megjelenítést tesz lehetővé.
Az új rendszernek köszönhetően a vállalatok gyorsan és könnyen pontos képet kaphatnak az általuk fogyasztott energia költségéről, összehasonlíthatják több hét és hónap értékeit, és meghatározhatják a magas fogyasztási szinteket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!