szerző:
hvg.hu

Az Antenna Hungárián keresztül trükközhetnek, érdemes lesz figyelni.

Saját csapdájába esett a médiapolitika – írja a Mérték Blog az állami tulajdonú Antenna Hungária egyik nemrég történt felvásárlását elemezve. Mivel az MTVA a médiatörvény szerint nem minősül audiovizuális vagy rádiós médiaszolgáltatónak (mert az a Duna Médiaszolgáltató Zrt.) így nem mentesül a közbeszerzés alól. Márpedig a jelek szerint szeretne.

„Alighanem most mindenféle kerülőutakat kell találni a közmédiában a közbeszerzési törvény kicselezésére, és ennek egyik megoldása lehet, ha egy olyan állami vállalat tulajdonába kerül néhány fontos beszállító, ahol nagyvonalúan eltekintenek a közbeszerzéstől” – írja az elemzés.

Erre utal, hogy a szintén állami tulajdonú, műsorszórással foglakozó Antenna Hungária Zrt. megvette a Liga TV Kft. mobil közvetítési üzletágát. A Liga TV az MTVA egyik sportközvetítői beszállítója, 2014-ben közel 66 millió forint, 2015-ben pedig 9,5 millió forint értékben kapott megrendelést különböző sportesemények és koncertek közvetítésére.

©

Az Antenna Hungária nem tartja közérdekű adatnak azt, hogy milyen feltételekkel szállt be a számára eddig szűznek számító műsorkészítői piacra, vagyis nem adja ki a Liga TV felvásárlási szerződését. Emellett az állami cég nem tartja magára nézve kötelezőnek a közbeszerzései eljárásokat sem, ajánlatkérőként nem is szerepel a közbeszerzési adatbázisokban. Így viszont az MTVA beszállítója, a most mér részben közvetett állami tulajdonban lévő Liga TV beszerzései sem átláthatóak, vagyis ezentúl nem csak az MTVA, hanem az Antenna Hungária dolgait is érdemes lesz ebből a szempontból figyelni.

Az már csak hab a tortán, hogy a blogbejegyzés szerint erős a gyanú, hogy az MTVA bizonyos Liga TV-vel kötött szerződéseket jóval az események utánra dátumozott, tehát később rendelte meg a közvetítést, mint amikor az esemény lezajlott.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!