szerző:
hvg.hu

Tavaly több mint 218 ezer szabadalmi kérelmet adtak be a genfi székhelyű világszervezethez – ebből majdnem 4000 a kínai információs és kommunikációs technológiai cég nevéhez kötődik. 2014-ben is a Huawei volt a listavezető.

A Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) genfi Nemzetközi Irodája bejelentette: a Huawei Technologies továbbra is vezeti a legtöbb nemzetközi szabadalmat benyújtott vállalatok listáját 2015-ben. A Huawei tavaly összesen 3989 szabadalmat nyújtott be, ez 456-tal több, mint egy évvel korábban – amikor a cég először vezette a listát.

A WIPO a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT – Patent Cooperation Treaty) alapján fogadja be a kérelmeket, melynek segítségével aztán a szabadalmi kérelmet benyújtó 148 országban kap ilyen védelmet. Tavaly a PCT keretei között 1,7 százalékkal több nemzetközi szabadalmi kérelmet nyújtottak be, mint egy évvel korábban. A kérelmek száma elérte a rekordnak számító 218 ezret. „A szabadalmakra, védjegyekre, ipari mintaoltalmakra benyújtott nemzetközi szellemitulajdon-kérelmek jól mutatják az innovációk elterjedésének és létrejöttének helyét” – mondta el Francis Gurry, a WIPO főigazgatója.

©

A Huawei nemcsak a WIPO listáján szerepel előkelő helyen: a vállalat 1953 szabadalmi kérelmével Európában a negyedik lett az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) legtöbb szabadalmat benyújtott vállalatok listáján 2015-ben. Az ESZH listáján a digitális kommunikáció kategóriában a tavalyi immár a második év, amikor a Huawei áll az élen az 1197 digitalizációra vonatkozó szabadalmával.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!