szerző:
hvg.hu

Beütött, ami várható volt: brutális veszteségekkel működnek az állami vizes vállalatok az erőszakos rezsicsökkentés és a közműadó nyomán. A cégek eredményét adófizetői pénzekkel kozmetikázzák ki, így első látásra nem feltűnő az ordas bukta.

Tízmilliárd forint feletti üzemi veszteséget hoztak össze a múlt évben a nagy állami víziközmű-szolgáltatók a tényleges tevékenységük során – írja a Nol.hu. Az adózott eredmény ugyanakkor valamennyi cégnél nulla körül állt be, sőt van olyan közöttük, amely több mint százmilliós hasznot tud felmutatni.

Feltűnő azonban, hogy valamennyi szóban forgó társaság rendkívüli eredménye nagyjából akkora, mint a veszteségek. A lap szerint számviteli trükkök állhatnak a háttérben, amelyek a rezsicsökkentés, a vezetékadó és a víziközművek iparűzési adófizetés alá rendelése miatti veszteségek elfedésére szolgálnak.

A vízszolgáltatók szereplő az előzetes tavalyi adatok szerint „egyéb kapott és igényelt támogatáshoz" jutottak egyelőre nem ismert módon. Ez azért is lehet érdekes, mert az EU tiltja a közvetlen állami támogatást.