szerző:
MTI / hvg.hu

Az európai szállodaszövetség szerint regisztrálni kellene a megosztáson alapuló gazdaság (sharing economy) területén működő, rövid távú lakás-bérbeadással foglalkozókat – közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége az ágazat berlini tanácskozását követően. Ez praktikusan az Airbnb-zők listázását jelenthetné.

A szállodaipar képviselői a múlt héten a világ legnagyobb idegenforgalmi szakvásárán, a berlini nemzetközi turisztikai börzén (ITB) foglalkoztak a fenntartható és felelős megosztáson alapuló gazdaság kérdéseivel.

Az uniós tagországok szálloda, éttermi, és kávéházi szövetségeinek konföderációja, a Hotrec szerint fontos, hogy a portálokon kizárólag olyan szolgáltatók jelenjenek meg, amelyek a jogi szabályozásnak megfelelően, szabálykövetően működnek.

©

A nemzetközi szövetség szerint a nyilvántartásba vétel a hatóságok részére is megkönnyítené, hogy eljárjanak, ha a lakáskiadók nem tartják be a hatóságok által meghatározott követelményeket vagy nem adóznak.

A megosztáson alapuló gazdaság hatásairól egy Görögországban készített tanulmány szerint a tagországnak 270 millió euró adóbevétel-kiesése keletkezett a lakások bérbeadása nyomán. Ugyanakkor Európában a szállodaipar-vendéglátás éves teljes adóbefizetése meghaladja a 125 milliárd eurót.

A Hotrec álláspontja szerint az Európai Bizottságnak minél előbb egyértelműen állást kell foglalnia arról, hogy milyen jogi szabályozás szükséges a lakáskiadásra vonatkozóan.

Itthon a NAV korábban azt közölte, hogy a sharing economy „terjedésének hatására a NAV is kiemelten figyeli a gazdaság ezen területét”. Ez jelenleg konkrétan az Uber és az Airbnb, illetve a hozzájuk hasonlóan működő szolgáltatókat jelenti.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!