szerző:
hvg.hu

45 milliárd forintból épül gabonafeldolgozó Tiszapüspökiben, ebből bő 9 milliárdot a magyar állam áll.

Tiszapüspökiben gabonafeldolgozó gyár épül, ennek az alapkövét rakták le ma. A Szolnok melletti településen a 45 milliárd forintos beruházással készülő üzem a rendszerváltoztatás óta a legnagyobb élelmiszeripari beruházás Magyarországon. 550 munkahely jön létre. Az üzem jövőre készülhet el.

A kormány mindezekre tekintettel nyilvánította kiemelt beruházásnak a – teljes mértékben magyar tulajdonú vállalat – Tisza TK Projekt Kft. üzemének megépítését, amelynek 45 milliárdos költségéhez 9,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással járul hozzá az állam – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. A gyár megépítéséhez több bank is hosszú lejáratú hitelt biztosít.

Az új üzem az elérhető legmodernebb technológiával épül, környezetbarát módon – biomasszát felhasználva – működik majd, és magas hozzáadott értékű termékek széles palettáját állítja elő – mutatott rá Varga Mihály miniszter.

Az üzem évente 530 000 tonna magyar kukoricát dolgoz majd fel élelmiszeripari alapanyagokat, cukor- és keményítőtermékeket, magas minőségű alkoholt, valamint takarmányokat állítva elő.