szerző:
hvg.hu

Hiába a bio minősítés, az nem feltétlenül jelent magas C-vitamin-tartalmat – a Tudatos Vásárlók Egyesülete most a narancsleveket tesztelte.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 16 féle narancslevet tesztelt laboratóriumban. Arrra voltak kíváncsiak, hogy mennyi C-vitamint  tartalmaznak, mennyire környezetbarát a csomagolásuk és milyen a vásárlói tájékoztatás a címkén.

A narancslé sűrítményből vagy friss présléssel készül. A C-vitamin kis mennyiségben feltétlenül szükséges az emberi szervezet működéséhez, viszont testünk nem képes előállítani, így a táplálékunkkal, folyadékbevitelünkkel kell beszereznünk.

A teszt során minden termék 10 pontról indult, de pluszpontokat kaptak aszerint, hogy mennyi C-vitamint tartalmaznak, ha nem sűrítményből készült a termék, ha környezetbarát volt a csomagolás, és ha bio minősítése volt a terméknek. Pontlevonás járt, ha a gyártó, forgalmazó nem volt feltüntetve, ha nem volt energiatábla és ha nem volt feltüntetve a származás helye.

Meglepő módon a teszten az derült ki, hogy a legolcsóbb termékben, az S-Budget narancslében volt a legtöbb C-vitamin (55,9 mg/100ml), a második helyen a Happy Day szerepelt 47 mg/100 m, harmadik helyen pedig a Happy Day gyümölcshússal végzett 45,5 g/100ml C-vitamin-tartalommal.

A biotermékeknél nagy volt a szórás a C-vitamin-tartalom tekintetében: a 3 bio termékből kettő kiemelkedően sok C-vitamint tartalmazott az összes többi termékhez képest (Pfanner bio 44,9 mg, Tesco Organic 43,9 mg). Viszont a dm Bio a sereghajtók között végzett mindössze 28,7 mg C-vitamin-tartalommal. 

Környezetbarát, felelős erdőgazdálkodást bizonyító FSC minősítésű csomagolásba töltik a Sió, a Hohes C Mild, a sima és a gyümölcshúsos Happy Day, a dm Bio és a Tesco Organic Bio narancsitalokat. A 16 termék között három bio minősítésű ital volt. Három terméken nem volt feltüntetve a származási hely a csomagoláson.

Az összesített pontozásban a legmagasabb értéket a Tesco Organic bio narancsleve kapta, a második helyen a dm Bio narancsleve végzett, míg a harmadik helyen a Happy Day. A lista végén a Cappy, a Tesco Value és az Auchan frissen préselt narancsleve szerepelt. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!