szerző:
MTI

Az ingatlan.com szerint az új adójavaslatok fehéríthetik a mintegy 100 milliárd forintos hazai albérletpiacot úgy is, hogy a bérlőknek nem kell többet fizetniük.

Fehéríthetik az évi mintegy 100 milliárd forintos nagyságrendű albérletpiacot és drágulást is hozhatnak a szektorban az új adójavaslatok, miközben a munkáltatók által adható támogatás miatt a bérlőknek nem feltétlenül kell többet fizetniük - közlöte az ingatlan.com.

A cég közleménye szerint az intézkedések a munkáltatók számára kedvezőek, mert ők társasági adókedvezményt is kaphatnak, amennyiben támogatják a mobilizációt, vagyis az adott munkahelytől távol élő munkavállalóik lakhatását. Az ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László azt mondta, hogy ha a tervezett változások fokozzák majd a mobilizációt, akkor rövid és hosszabb távon egyaránt hatással lesz az albérletpiacra, elsősorban a városokban eredményezhet élénkülést. A bérelt lakások piacának fehérítése (ami tehát annak lehet a követekzménye, hogy az albérleti szerződésekre a munkáltató is nyújt támogatást) mellett a távolabbi településen lévő munkahely-választást is ösztönözhetik.

A tájékoztatás szerint a foglalkoztatás első két évében a minimálbér 40 százalékát fizetheti adómentesen a munkáltató lakhatási támogatásként, a következő két évben az igazolt bérleti díj negyedét, majd az ötödik évben 15 százalékot adhat, ez pedig havi több tízezer forintos támogatást jelenthet a munkavállaló számára. A munkáltatókat adómentességgel és további adókedvezménnyel arra is ösztönözhetik a tervezett módosítások, hogy dolgozóiknak lakást béreljenek. A tulajdonosi oldalt érintheti az a tervezett változtatás, amely szerint az átalányadózásról szóló szabályok a lakást bérbe adó magánszemélyekre is vonatkozhatnak a jövőben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!