szerző:
hvg.hu

Komoly munkaerőhiány van a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó mohácsi vágóhídon. A Népszabadság szerint 120 emberre lenne szükségük. Hiába ígértek magasabb béreket, ingyenes lakhatást, még így sem tudtak elég dolgozót keríteni.

A mohácsi vágóhíd a Népszabadság információi szerint nem ússza meg 20 százalékos keresetnövelés alatt, ha munkaerőt akar találni. Vannak munkások, akiknél ­30-40 százalékot is rá kellett ígérni az eddigi fizetésre, hogy feltöltsék az üres helyeket. De még így is hiányzik több mint száz ember – olvasható a cikkben.

A korábbi tervek szerint szeptemberben indulna a próbaüzem, októberben pedig a teljes termelés. Ezzel párhuzamosan gyakorlatilag leáll a Pick Szeged Zrt. szegedi vágóhídja és a pécsi darabolóüzem. A lap úgy tudja: a cég közölte is a szegedi és a pécsi egységben dolgozókkal, hogy számítanak rájuk Mohácson, a szegedieknek azonban nem szívesen mennek egy másik országrészbe.  

Bessenyei Zsolt, a Bonafarm Zrt. HR-vezetője azt mondta: csak 10-15 dolgozó vállalja a mohácsi munkavégzést a Szegeden foglalkoztatott 130 ember közül.

Alkalmazottaktól és érdekképviseleti személyektől származó információk szerint a szegedi vágóhídi szakmunkások havi nettó jövedelme 140–180 ezer forint, miközben Mohácson nettó 210–250 ezer forintot is kereshetnének. Többségüknek mégsem elég vonzó ez az összeg ahhoz, hogy vállalják a napi kétszer kétórás utazást vagy a heti ingázást. Pedig a szegedieknek állítólag azt is felajánlották, hogy fizetik a közlekedési költségeiket, és a lakhatást ugyancsak átvállalná a cég.

A Pick Szeged pécsi egységében 550-en dolgoznak, több mint 70 százalékuk pedig csatlakozik az ősszel induló gyárhoz – mondta Bessenyei Zsolt.

A lap szerint őket is csak a jóval magasabb bér ígéretével tudták rábírni az ingázásra. Úgy tudni, 180-210 ezer forintot visznek haza most a Pécsen dolgozók, ezt fejelné meg 20 százalékkal a mohácsi munkahely. Az ő utaztatásukat is a cég oldja meg, így az nekik egy fillérükbe sem kerül, és egyes munkakörökben még az ő esetükben is biztosítanának lakhatást.

Csányiék terveit egy horvát cég is keresztülhúzhatta. Iparági források szerint jelentősen ráígértek a Mohácsra csábított dolgozók bérére, és majdnem száz szakembert sikerült is „elvinniük” egy eszéki húsüzembe – ők megnyerőnek tartották az 1500 ­euró körüli jövedelmet.

A Bonafarm ennél jóval kevesebb munkást tudott külföldről hazacsábítani, a HR-vezető tájékoztatása szerint 25-en tértek, térnek haza az ajánlatukra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!