szerző:
hvg.hu

A juttatások felhasználásának nyomon követése nem biztosított, így nem tudni, hogy a kedvezményezettek mire költik a támogatást – mondta a Magyar Nemzetnek a közgazdász.

A minap a Passauer Neue Pressének nyilatkozva Orbán Viktor egyebek között arról beszélt „ha Magyarországnak azt vetik a szemére, hogy csak pénzt fogadunk el az EU-tól, akkor ez sérti az önbecsülésünket, mivel ez csak az érem egyik oldala”. Az EU régi, gazdag tagállamai „nagyon sok pénzt keresnek Magyarországon és a magyarokon”, és a kohéziós alapok támogatásai csak részben ellensúlyozzák, hogy „a többi EU-ország hatalmas tőkéje legázol bennünket”.

Róna Péter közgazdász ennek kapcsán arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy éppen a multinacionális cégeknek adott állami támogatások erősíthetik a miniszterelnök által bírált folyamatot. A szakértő az OECD jelentésére hivatkozva elmondta, hazánkban 45 százalékkal magasabb a multinacionális cégeknek juttatott állami pénz, mint a másik három visegrádi ország átlaga. Ráadásul Róna Péter szerint e juttatások felhasználásának nyomon követése sem biztosított, így nem tudni, mire költik a kiválasztott multik. Az Oxfordi Egyetem oktatója arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a hatalmas összegű támogatások is hozzájárulnak a bérek alacsonyan tartásához.

– Ezenkívül az is hozzájárul az uniós és a regionális államokhoz képest lemaradó hazai keresetekhez, hogy az állam feltűnően sokat központosít a nemzeti jövedelemből. Ezen is sürgősen változtatni kellene – tette hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!