szerző:
hvg.hu

Nőtt a fizetésemelést tervező cégek aránya, leginkább a középvállalkozásoknál és az iparban dolgozók számíthatnak magasabb bérekre.

Emellett enyhén emelkedett a hazai kkv-k foglalkoztatási szándéka is, közel minden negyedik vállalkozás adhat fel álláshirdetést a következő egy évben – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

A kormányzat minimálbér emelési szándékát megelőzően készült kutatás szerint nőtt a fizetésemelésben gondolkodó cégek aránya. „Jelenleg a cégek 41 százaléka készül fizetésemelésre, terveik szerint átlagosan 4,2 százalékkal magasabb bért fognak utalni munkavállalóiknak a következő egy év során. Ez az arány azért is figyelemre méltó, mert legutoljára nyolc évvel ezelőtt volt ennél magasabb a béremelést tervező kkv-k aránya” – mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

©

A cégmérettel párhuzamosan a magasabb bér esélye is nő: míg a mikrovállalkozások 38 százaléka készül emelni a fizetéseket, addig a kisvállalkozásoknál 44, a középvállalkozásoknál pedig már 49 százalék ez az arány. A különböző ágazatok közül az ipari cégek emelkednek ki, közülük közel minden második cég készül béremelésre.

A hazai vállalkozások többsége a jelenlegi létszámmal kíván működni a következő egy év során, azonban enyhén nőtt a létszámbővítésben gondolkodó vállalatok száma. „A munkaerő-felvételt tervező cégek aránya kismértékben, 18-ról 22 százalékra emelkedett, közülük legtöbben 1-4 fős bővítésben gondolkodnak. Ez a javulás mindenképpen örvendetes, és tovább növelheti a jelenleg csúcson levő foglalkoztatottsági arányt, mivel a KSH legfrissebb adata szerint idén augusztus-októberben a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 404 ezer fő volt, 138 ezer fővel több, mint egy évvel korábban” – mondta Kovács.

©

Nem mindegy azonban, ki milyen régióban keres állást, hiszen az ország különböző pontjain igen eltérő az elhelyezkedés esélye. Míg Nyugat-Dunántúlon minden negyedik kkv keres új munkaerőt, addig Észak-Magyarországon 16, Dél-Dunántúlon pedig ennél is kevesebb, mindössze 13 százalék ez az arány. Utóbbinál nem meglepő ez a szám, ebben a régióban nagyszámú hátrányos helyzetű település található, ahol jóval nehezebb munkalehetőséget találni.

Vérszemet kaptak a BKV-sok: a MÁV-osok után ők is jelentős béremelést követelnek

Szegeden és Budapesten a húsz százalékot is eléri a szakszervezetek béremelésének igénye, amely a BKV vezérigazgatója szerint teljesíthetetlen és emlékeztetett: a megelőző években infláció közeli megállapodások születtek. A HÉV-ágazat leválasztásával ugyanakkor jelentős megtakarított bértömeg maradt a vállalat kezében, aminek sorsáról azonban a főváros dönt, és nem valószínű, hogy meghagyja a cégnek.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!