szerző:
hvg.hu

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik januártól a vendéglátóiparban a fogyasztást terhelő adók között. A jelenlegi 27 százalék helyett 18 százalékos forgalmi adóval adózik az éttermi étel és a helyben készített ital fogyasztása, de nem mindegy, hogy helyben fogyasztásról vagy elvitelről van szó.

A május végén elfogadott idei első adócsomagban a jelenlegi 27 százalékról 18 százalékra csökkentették az éttermi étel és a helyben készült nem alkoholos italok fogyasztását terhelő áfát. 2018 január elsejétől pedig 5 százalékra. Ez azonban meglepő módon nem jelenti azt, hogy minden olcsóbb lesz. Sőt, a helyzet jelentősen bonyolódik, mert nem mindegy, hogy gépi vagy üveges kóla fogyasztásáról van szó, illetve elvitelről vagy helyben fogyasztásról.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által most kiadott állásfoglalás meghatározza, hogy pontosan minek is csökken az áfája. Ebből az derül ki, hogy akkor jöhet szóba az áfacsökkentés, ha szolgáltatást nyújtanak, nem pedig termékértékesítésről van szó – ismerteti a kretén hivatali szemléletet a Napi.hu. Az előbbi esetben ugyanis van szalvéta, evőeszköz, takarítás, továbbá helyben készült ételt és helyben készült nem alkoholos italt fogyaszt a vendég. Az is alapfeltétel, hogy mindez éttermi vagy vendéglátóipari szolgáltatás keretében történjen.

A gyermekétkeztetés a magasabb áfa alatt marad

A friss állásfoglalás arra is kitér, hogy a 18 százalékos áfa csak akkor érvényes, ha helyben készült ételt és nem alkoholos italt fogyasztanak. Ebből az is következik, hogy januártól egy pohár kávé az étteremben 18 százalékkal adózik, a kocsmában, diszkóban, italboltban - ahol tehát nincs melegkonyha - viszont már 27 százalékkal.

Az áfacsökkentésnél szóba sem jöhet az iskola közétkeztetés vagy éppen a munkahelyi kantin - ott továbbra is 27 százalékkal kell adózni, annak ellenére, hogy helyben készült étel/italt fogyasztanak a gyerekek és a munkavállalók. A döntés oka, hogy a közétkeztetés és az éttermi szolgáltatás két különböző kategória: a kormánytöbbség májusban valamiért csak az éttermi szolgáltatást favorizálta, a közétkeztetés nem. Szintén nem számít éttermi szolgáltatásnak a catering.

Eszerint pedig – némiképp megerőszakolva a józan észjárást – januártól nem lehet 18 százalékos áfával számolni, ha az ételt-italt a vendég elvitelre kéri vagy házhoz szállítják. Vagyis ezentúl a pizza a pizzázóban 18 százalékkal adózik, ám ha futár viszi ki, akkor marad a régi, 27 százalékos áfa.

Az elvitelt és a házhoz szállítást ugyanis nem szolgáltatásnak, hanem "szimpla" termékértesítésnek tekinti a NAV, így nem jár majd az adócsökkentés. Ez azt is jelenti, hogy például a pecsenyesütők, a lángososok és büfékocsisok sem számlázhatnak olcsóbban, ha csak pult vagy "körbefutó deszka" szolgál a fogyasztás helyéül, azaz úgynevezett önkiszolgáló az egység.

Hasonlóan szabályok vonatkoznak majd a hamburgerezőkre,  és a gépi kóla-üveges kóla viszonylatban is érvényes lesz a NAV legújabb produktuma. Már csak az lesz a kérdés, hogy a hamburgerezőtől mennyire kell eltávolodni, hogy elvitelnek minősüljön a virtigli streetfood kaja?

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!