A Digitális jólét alapcsomagot eredetileg január 1-től vezették volna be, de most kiderült, csak márciustól netezhetnek nagyon kedvezményes áron azok, akinek az elmúlt évben nem volt net-előfizetésük.

Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos azt mondta, az alapcsomag védjegye januártól él, a használatára vonatkozó pályázatot január végén várhatóan kiírják, és az elbírálás után a tervek szerint februárban valamennyi - a feltételeket garantáló - szolgáltatóval megkötik a védjegyhasználati szerződést. Korábban még januári bevezetést ígért Deutsch titkársága.

A vezetékes alapcsomagnál a minimális letöltési sebesség másodpercenként 4 megabit (Mbps), a garantált letöltési sebesség pedig 1 Mbps lesz. A vezetékes internet-előfizetésnél nem lesz adatforgalmi limit, míg a mobilinternet-csomagok esetén a szolgáltatók kötelesek legalább 500 megabájtnyi adatforgalomra garanciát vállalni.

A kedvezményes alapcsomagokat legfeljebb két évig vehetik majd igénybe azok, akiknek az előző évben nem volt internet-előfizetésük. A csomag ára szolgáltatónként eltérhet. Deutsch Tamás év végéig 10 ezer új előfizetőre számít. Magyarországon 1,5 millió nagykorúnak nincs internet-hozzáférése, 14 százalékuknak azért, mert nem tudják azt kifizetni. A magyarországi hírközlési szolgáltatókat tömörítő Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) elnöke, Kövesi Gabriella szerint viszont nemcsak az ár rettenti el az embereket a nettől, hanem az is, hogy nem értenek hozzá vagy nem ismerik. Ezt is segítik majd a Digitális jólét program keretében. Kövesi Gabriella elmondta, a tervek szerint mindenki legalább egy vezetékes és három mobilszolgáltató kínálatából választhat. Szerinte a verseny miatt a szogláltatók szinten tartják majd az alapárakat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!