szerző:
hvg.hu

Az árak összehangolása és bizalmas információk megosztása miatt büntetett a GVH.

A Duna House Holding Nyrt. és az Otthon Centrum Holding Kft., valamint a Duna House Franchise Szolgáltató Kft. és az Otthon Centrum Franchising Tanácsadó Kft. összehangolta árpolitikáját, egyúttal bizalmas, üzleti információkat osztott meg egymással keresztértékesítési együttműködéseik keretében – mondta ki a Gazdasági Versenyhivatal. A GVH jogsértőnek találta a DHF és az OCH által, a franchise hálózatok tagjainál alkalmazandó megbízási díjak meghatározását, és a franchise partnerek működési területére vonatkozó korlátozásokat. A különböző jogsértésekért összesen 75,6 millió forint bírságot szabott ki a GVH a vállalkozásokkal szemben.

A különösebben nem is titkolt, a cégeken belül nagy csinnadrattával beharangozott együttműködési megállapodás valójában nemcsak arról szólt, hogy ügyfeleik számára minél szélesebb ingatlankínálatot hozzanak létre, hanem egy minimumjutalék bevezetéséről is. Ennek értéke 3,5 százalék plusz áfa, nem is rugaszkodik el a piacon szokásos áraktól – mondta el még az eljárás megindulásakor a HVG-nek a Duna House egy korábbi dolgozója, hozzátéve: a paktum csupán a kizárólagos megbízásokra vonatkozik, azokra, amelyeknél az ingatlant csak az a közvetítőcég adhatja el, amelyikkel az ügyfél eredetileg szerződött.

Ha például valaki a Duna House-t bízta meg ingatlana eladásával, legkésőbb 48 óra múltán az Otthon Centrum adatbázisában és honlapján is megjelent a hirdetése. Ha az ingatlan elkelt, a két közvetítő fele-fele arányban osztozott a jutalékán, ami annyit jelentett, hogy a közösen meghirdetett lakáson, házon cégenként minimum 1,75 százalék plusz áfa jutalékot szerzett. Forrásunk akkor kiemelte, azért volt fontos, hogy a másik cég honlapján csak 48 óra múlva jelenjen meg a meghirdetett ingatlan, mert esélyt akartak adni arra, hogy a teljes jutalékot a kizárólagos szerződést kötő iroda húzza be.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!