szerző:
hvg.hu

Tavaly decemberben új hitelszerződések köttettek: az állami Eximbanktól kapott milliárdos hiteleket egy kereskedelmi bank hitelére cserélte a TV2. Pedig Szijjártó Péter szerint a Vajnának juttatott milliárdok nem minősülnek közpénznek.

Lecserélte az állami Eximbanktól kapott hiteleit az Andy Vajna-féle TV2, helyette egy kereskedelmi banknak törleszt – értesült a keddi Világgazdaság.

Az állami kölcsönt – amelyről Szijjártó Péter épp a múlt héten magyarázta meg, hogy miért nem állami – teljes egészében visszafizették. Tavaly decemberben új hitelszerződéseket kötöttek.

Az Eximbank több lépcsőben összesen 8 milliárdot hitelezett Vajnáéknak. Először 2015. novemberben érkezett 21 millió euró (azaz kb. 6,72 milliárd forint) a Magyar Broadcasting Co.-nak, hogy megszerezhesse a csatornát, amelyre Simicska Lajosnak is opciós joga volt. Ehhez egy 2013-as törvénymódosításra is szükség volt, mert korábban az Eximbank csak exportot támogathatott, Vajnának azonban már "versenyképességet javító belföldi befektetési hitelt" adtak.

2016. áprilisban az Exim újabb, 1,2 milliárd forintos hitelt nyújtott immár a TV2 Média Csoport Kft.-nek, amivel lényegében megelőlegezte a cég busás reklámbevételeit, azaz gyakorlatilag forgóeszközhitelt adott.

Tavaly decemberben ezeket cserélte egy meg nem nevezett kereskedelmi bank hitelére a cég.

Nem ez volt az egyetlen esemény a TV2 körül a múlt év végén: átalakult a cég struktúrája is: december 31-i hatállyal jegyezték be az Interaktív Kft. beolvadását a TV2 Média Csoport Zrt.-be. A cég élén egy öttagú igazgatótanács áll, amelynek elnöke Vajna András.

Megrajzoltuk Andy Vajna hazai cégbirodalmának térképét

Jövőre tovább gyarapodhat a birodalom, a HVG friss számában részletesen olvashatnak arról, hogy Andy Vajna filmügyi kormánybiztosként nagyobb befolyást kap egy várható törvénymódosítással, miközben média-és kaszinóbefektetései előtt is jogszabályok tisztítják meg a terepet.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!