szerző:
MTI

A Dunán kialakult viszonyok miatt teljes hajózási zárlatot rendeltek el kedden délután. A döntés rosszul érinti a hajós cégeket, a kikötőket és a logisztikai láncban lévő fuvarozókat.

A vízi közlekedés biztonsága érdekében kedden 16 órától hajózási tilalmat rendelt el a fővárosi kormányhivatal közlekedési főosztálya, mint hajózási hatóság a korlátozást a folyó 1792 és 1433 folyamkilométere között, azaz Gönyűtől a déli országhatárig. Ez vonatkozik a komp- és révközlekedésre valamint a budapesti szakaszon történő hajózásra is.

Jelenleg a folyó vízfelületének jó részén 10-20 centiméter vastagságú jégtáblák úsznak, ami mind az utasokra, mind a hajókra nézve veszélyes lehet. A zárlat feloldása a jégviszonyok alakulásától függ.

A zárlat alól csak a folyamfelügyeleti és a vízügyi szervek hajói, a jégtörésben, valamint a segítségnyújtási, mentési munkálatokban résztvevő hajók mentesülnek.

A döntés a Hajóbérlők és Hajózási Ügynökök Szakmai Szervezetei Világszövetségének (FONASBA) alelnöke szerint  halmozott gazdasági károkat okoz.  Szalma Botond arról beszélt, hogy a forgalom csökkenése bevételkiesést jelent a cégeknek, hogy a tengeri szállításra indított szállítmányok később érkeznek majd Konstancába. Emiatt várakozási díjat kell fizetni, gondot jelentenek majd a nem teljesülő export-import fuvarok, továbbá egyes helyeken a vízen lévő eszközöket téli kikötőkbe kell menekíteni a jegesedés miatt, és meg kell várni az olvadást, ami jövő hét közepére várható.

A hideg időjárás miatt szombaton a szerb szakaszon állították le a hajózást, kedden a bolgár és a román, majd a magyar szakaszon vezettek be teljes hajózási zárlatot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!