szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az idei évben mintegy 23-25 százalékkal növekszik az Obi összes áruházi dolgozójának fizetése. Tavaly hétéves bérfagyasztást követően sikerült rábírni a cégvezetést az emelésre.

A barkácslánc mintegy 1700 dolgozójának körülbelül 23-25 százalékkal emelik idén a bérét. Tavaly hétéves bérbefagyasztást követően sikerült megállapodni a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) a céggel.

2016 elején négyszázalékos fizetésemelést írt alá az Obi Hungary Retail Kft. a KASZ-szal, azzal az ígérettel, hogy, ha az értékesítési számok javulnak, akkor további évközi emelés jöhet. A forgalom dinamikus növekedése ellenére azonban a cégvezetés nem tért vissza a bérfejlesztés kérdésére, ezért az üzletláncnál 2016 év nyarára sztrájkhelyzet alakult ki. Sőt, csoportvezetők, osztályvezetők is kilátásba helyezték, hogy távoznak a lánctól, így végül újabb 15 százalékos béremelésben sikerült megállapodni tavaly júliusban – írja a napi.hu.

A bérharc következő állomása: OBI

Miután más nagy láncoknál már elülni látszik a bérfeszültségből eredő vihar, a legnagyobb magyarországi barkácsáruházlánc dolgozói csütörtökön akár úgy is dönthetnek, hogy a megajánlottnál jóval nagyobb béremelés érdekében sztrájkba lépnek.

Ezzel együtt új bérezési modellt is vezettek be: a fizetésemelésnél kiemelten veszik figyelembe, hogy a munkavállalók milyen régóta dolgoznak a vállalatnál, így aki legalább 3 éve a cég kötelékében áll az további 5 százalékos, aki pedig már 5 évet lehúzott a cégnél, az további 10 százalékos emelést kap, a rendes bérfejlesztésen felül. Az elvándorlás elleni küzdelem jegyében egy hármas fokozatú bértáblát is bevezettek: ennek alapján az ország elmaradottabb régióiban nem adnak pluszdíjat az alapbéren felül, a számos vidéki városban azonban már 5 százalékos pluszdíjban részesülnek az alkalmazottak, míg Budapesten, Pest megyében és Nyugat-Magyarországon már 10 százalékot tesz ki a bérelőny.

A 2017-es bértárgyalások már gördülékenyen zajlottak: a 23-25 százalékos emeléssel a menedzsment elkerülte, hogy összetorlódjanak a fizetések a garantált bérminimum-emelés következményeként. Az áruházi dolgozók többségének fizetése mostanra már eléri, vagy felülmúlja a szakmunkás bérminimumot (idén bruttó 161 250 forint, ami nettó körülbelül 107 ezer forintnak felel meg), míg a minimálbér-környéki kategóriákban már csak a takarítók keresnek.