szerző:
hvg.hu

Most éppen Jász-Nagykun-Szolnok megyében utaztak trükkös csalók Ausztriában állást kereső magyarokra, de a rendőrség tanácsait valószínűleg minden megyében érdemes megfogadni.

Megtévesztő álláshirdetéssel próbálnak megkárosítani jóhiszemű álláskeresőket Jász-Nagykun-Szolnok megyében - figyelmeztetett a rendőrség.

A megyében trükkös csalók egy valósnak tűnő hirdetést helyeztek el egy weboldalon, amelyben ausztriai munkára kerestek alkalmazottakat, temmészetesen magas fizetéssel. Az ajánlatban azt állították, hogy a munkavégzéshez szükséges lakhatást is biztosítják a jelentkezőknek, azonban ennek feltétele, hogy át kell utalni számukra 220 eurót. Hogy hiteles legyen a történetük, telefonos elérhetőséget is megadtak, amelyen tartották is a kapcsolatot az érdeklődőkkel, azonban a sikeres pénzügyi tranzakció után minden kapcsolatot megszakítottak a jóhiszemű sértettekkel.
 
Az alábbi tanácsok betartásával elkerülhetők a kellemetlenségek:

  • Mielőtt pénzt utal egy ismeretlennek, ellenőrizze le személyazonosságát, kérjen referenciákat, kontroll telefonszámot. A legálisan működő vállalkozások több csatornán is utolérhetők, leellenőrizhetők.
  • Az internet is nagy segítséget jelenthet egy-egy cég valódiságának ellenőrzésénél. Amennyiben csatlakozott egy közösségi oldalhoz, kérjen információt ismerőseitől.
  • A legálisan működő munkaadók soha nem kérnek előre pénzt a munkavállalótól, főként nem szerződéskötés előtt.
  • Amennyiben mégis pénzt ad át, minden esetben készítsenek erről szerződést, amelyen mindkét fél feltünteti az adatait.
  • Ha úgy érzi, csalás áldozata lett, azonnal értesítse a rendőrséget.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!