szerző:
hvg.hu

Igazi dömping van részmunkaidős állásokból az élelmiszerláncoknál, amelyek így próbálják betömni a munkaerőhiány miatti lyukakat.

Egyre több részmunkaidős állást kínálnak a boltok és áruházak - írja a Blokkk.com elemzésére hivatkozva a Napi.hu. Az áruházakban a nemzetgazdasági átlag kétszeresét is túllépi a részmunkaidős foglalkoztatás aránya, és a Lidlnek már 3 órás részmunkaidős állása is van.

Az elemzés szerint a részmunkaidősök bérét nyolc órára vetítve a többiekével nagyobb összeg jön ki a nyolcórás átlagnál, tehát többet is lehet rövidebb idő alatt keresni. A Lidl például egy hatórás bolti dolgozónak 185 ezer forint elérhető legmagasabb bruttó havi járandóságot kínál, ez pedig nyolc órára vetítve valamivel több mint 245 ezer forint, órabérben pedig ez jobb, mint a bolti kiskereskedelem fizikai dolgozói körében mért 180 ezer forintot közelítő átlag.

A nagy áruházak legfrissebb hirdetései is arról árulkodnak, hogy keresett a részmunkaidős álláslehetőség.

Az Aldi a bolti dolgozók körében kizárólag részmunkaidős munkavállalót keres heti 20, 25 vagy 30 órában, amiben a bolton kívüli munkakörök is benne vannak (például a logisztikai központban). Az Auchan hirdetett 10 órás részmunkaidős állást is, a dm pedig szintén kizárólag részmunkaidős állásokat kínál heti 20, 25, vagy 30 órában.

A Lidl-nél szintén sok részmunkaidős állást kínálnak, ráadásul a legrövidebb munkaidővel is: akár napi három órás bolti dolgozót is keresnek. A sokat emlegetett főpénztáros fizetése nyolc órában 305 ezer forint, változatlanul.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!