szerző:
MTI

Törölte belföldi és nemzetközi járatainak mintegy 60 százalékát az olasz Alitalia dolgozóinak 24 órás munkabeszüntetése miatt.

A dolgozók a sztrájkkal a tavaly év végén lejárt kollektív szerződésük megújítását sürgetik, amelyet az érdekképviseletek szerint a vállalat egyoldalúan módosítani akar mintegy kétezer dolgozó elbocsátásával és a bérek csökkentésével.

Az Alitalia a tavalyi évet 400 millió euró veszteséggel zárta. Elemzők azzal számolnak, hogy a 49 százalékban az egyesült emírségekbeli Etihad Airways tulajdonában lévő olasz légitársaság vesztesége idén 600 millió euróra is nőhet.

Az olasz légitársaság tavaly december végén jelentette be, hogy újabb átszervezések és leépítések következhetnek. Ezek részeként egyebek közt átszervezik az európai és olasz belföldi üzemelést és tovább bővítik a hosszú távú járathálózatot.

Cramer Ball, a cég vezérigazgatója a decemberi közlemény szerint azt mondta, bár rengeteget tettek az elmúlt időszakban az Alitalia életben maradásáért, a piac még kiélezettebbé vált, ezért a társaság megmentése érdekében újabb lépéseket kell tenni.

Luca Cordero di Montezemolo elnök tavaly nyáron még azt mondta, hogy az Alitalia napi félmillió euró veszteséget termel, pedig 2017-re már nyereségesen kellene üzemelnie.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!