szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Foszfort nyernek ki belőle, amiből gyorsan apadnak a készletek a Földön, Hollandia élen jár a pocsékolás elleni küzdelemben, és most azt tűzte ki célul, hogy 2050-re teljesen körkörössé teszi a gazdaságát, vagyis az összes keletkező hulladékot hasznosítja.

Ez 2030-ra legalább 50 százalékos ráta elérését feltételezné. Jelenleg a gazdaság lineáris, azaz „gyárt-fogyaszt-kidob” – ez a modell viszont kimerülő nyersanyagkészletekhez, fokozódó energiaigényhez és növekvő szeméthegyekhez vezet. A körkörösség nem szimplán a PET-palackok és a papír újrahasznosítását jelenti, de azt is, hogy a melléktermékek más gyártási folyamatban alapanyagok lehetnek.

Így például teremhet gomba a kávézaccon, készülhet „bőr”-táska mangóhéjból, illetve épülhet irodapark kiszuperált hajótestekből. A HVG e heti számából további részleteket is megtudhatnak arról, hogy milyen, olykor meghökkentőnek vagy éppen kézenfekvőnek tűnő ötletekkel dolgoznak a hollandok a kitűzött célok eléréséért. No és persze az is kiderül a cikkből, hogy honnan lesz mindenre pénz.

További részletek az e heti HVG-ben.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!