szerző:
hvg.hu

Fenekestül forgathatják fel a világ merev, tudományos társadalmát Budapestről: a HubScience megalkotta a tudományos szakirodalom áttekintésének és a publikációk feldolgozásának eddigi leghatékonyabb eszközét.

Akár szerették volna az érintettek, akár nem, az internet minden információáramlásra épülő iparágat megreformált és most elérkezett oda, hogy az alapvetően monopol módon működő tudományos publikációk őskori fellegvárait is elkezdje ostromolni. A HubScience elnevezésű magyar szoftver kitalálói nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy alapjaiban forradalmasítsák a világszinten bemerevedett tudományos társadalmat: megalkották a tudományos szakirodalom áttekintésének és a publikációk feldolgozásának leghatékonyabb eszközét, felbecsülhetetlen időt és pénzt spórolva a kutatóknak. Budapestről indulnak világot látni, hogy kiszakítsák saját részüket a tudományos kiadványok milliárd dolláros piacából.

Miközben a big data, avagy a körülöttünk keletkező hatalmas adatmennyiség felhasználása kezd megszokottá válni az üzleti szférában, a tudományos világban keletkező információk gyűjtése, rendszerezése, raktározása és felhasználása sok esetben még mindig a 20. századi viszonyokra emlékeztet. Jelenleg közel négyezer publikáció születik naponta csak orvosi biológia témakörben és évente 2,5 millió tudományos folyóiratot adnak ki, a tudományos információ mennyisége 9 évente duplázódik.

©

Ebbe a növekedésbe kapcsolódott be néhány, az üzleti lehetőséget korábban felismerő monopol szereplő a kiadói piacon. Emellett sok egymástól függetlenül dolgozó orvos, tudós és kutatóközpont, eredményes együttműködésre törekvő egyetem és könyvtár keresi a kapcsolódási pontot. Az itt tátongó űrt kívánja betölteni a HubScience, amely olyan IT, biomed és nyelvtechnológiai területeket kombinál, amik eddig nehezen találtak közös felületet.

A hazai fejlesztésű platform szorosan illeszkedik a megszokott kutatói munkafolyamatba: a korábban létrehozott szövegekben, cikkekben segít megtalálni, kiemelni és rendszerezni az információkat. A szoftver tanítható és képes feltárni az információk közti egyedi összefüggéseket, hogy használói számukra optimális, egyedi adatbázisokat hozhassanak létre. Mivel a hubscience.com nem kizárólag akkreditált kutatók számára hozzáférhető, a fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek a publikált információk megbízhatóságának közösségi mérlegelésére.

Oszkó Péter: Félreértés ne legyen, ez nem jótékonykodás!

Az oktatási rendszer nem képez elég önálló gondolkodású vállalkozót - ez a hazai startup világ legnagyobb baja. Pedig ötletből, cégkezdemények hatékony fejlesztésekből már nincs hiány, és erre a multinacionális nagyvállalati szektorból is felfigyeltek. Oszkó Pétert a Telenor Accelerate program elindítása kapcsán kérdeztük.

A HubScience csapat célja, hogy ők legyenek a következő meghatározó szereplője az egyre inkább felszabdalódó tudományos információk piacának. „A kutatás-fejlesztési projektek anyagi forrásai, így a rendelkezésre álló idő is sajnos véges. Ha az információk feldolgozására fordított időt lerövidítjük, a kutatók más, hasonlóan fontos fázisokra koncentrálhatnak, így felgyorsítva és olcsóbbá téve az innovációt. Ebben találtuk meg az ígéretes üzleti lehetőséget.” – fejtette ki Oszkó Péter, a HubScience-t támogató Power Angels befektetői hálózat képviselője. A cég nemzetközi indulásával párhuzamosan igyekszik maga köré gyűjteni olyan elismert orvosbiológiai és gyógyszeripari kutatókból, valamint cégekből álló közösséget, akik a későbbi felhasználók gerincét adják, egyben validálják a platformon eleinte születő adatbázisokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!