szerző:
hvg.hu

A bíróság kimondta: a főváros jogszerűtlenül mondta fel a hirdetőoszlopokról szóló szerződést a Mahirral. Kártérítésről ebben a perben nem volt szó, de Simicskáék 100 millió forintnyi kártalanításra tartanak igényt.

Érvénytelenül mondta fel  a szerződést a Simicska Lajos tulajdonába tartozó Mahirrel a Fővárosi Önkormányzat – döntött másodfokon, jogerősen a Fővárosi Ítélőtábála debreceni tanácsa.

A döntés alapján a főváros 2015-ben jogtalanul bontotta fel a köztéri hirdetőoszolopokra kötött szerződést a Simicska-féle céggel, illetve bonttatta el a Mahir-oszlopokat városszerte – írta az Index. Kártérítésről nem esett szó ebben a perben. Puskár Anett, a Mahir tanácsadója azonban azt mondta, körülbelül 100 millió forintos kártérítésre tartanak igényt.

A Mahír 2007-ben, a baloldali budapesti vezetés idején kötött szerződése 25 évre szólt, és lényegében monopol helyzetbe hozta Simicska cégét Budapest belvárosi terein és más fogalmas csomópontokban. A városvezetés valahogy Simicska és Orbán Viktor nyílt szembekerülése után, 2015 őszén ismerte fel, hogy a szerződés előnytelen Budapestnek.

Az egyoldalú szerződésbontás után az önkormányzat rendeletet hozott az oszlopok elbontásáról, majd neki is láttak a bontásnak, ám a munkások útját egy Simicska által megbízott őrző-védő cég munkatársai állták el. Ez volt az oszlopháború. A bíróság végül jogerős határozattal tiltotta el a városvezetést a további bontásoktól.

A főváros dönt, Simicska perel: Dúl az oszlopháború

Ezt az utcai bokszot mélységesen ellenzem. Azért van a bíróság, hogy ebben a maradék jogállamban ott dőljenek el a dolgok - kommentálta a budapesti oszlopháború legújabb fejleményeit a MAHIR Cityposter Kft.-t képviselő ügyvéd, Magyar György. Vasárnap óta szinte minden egyes fővárosi hirdetőoszlopért közelharcot vívnak a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Cityposter emberei a bontásra küldött Magyar Közút Zrt.

A mostani jogerős döntés a szerződés felbontásának érvénytelenségét és hatálytalanságát mondta ki, a kártérítés nem volt tárgya. Puskár Anett azt mondta viszont, hogy a Mahir igényt fog tartani kártérítésre, amely több 100 millió forintos lehet. Hiszen több oszlopot elbontottak, és a szerződések elmaradásából is származhatott kár.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!