szerző:
hvg.hu

Elon Musk ajánlatára mindenesetre gyorsan lecsapott a dél-ausztráliai kormány.

Száz napot ad magának Elon Musk arra, hogy megoldja Dél-Ausztrália energiaellátási problémáit cége, a Tesla technológiájával. Ha nem sikerül, utána ingyen szolgáltat áramot a területen az általa telepített, 100 mWh kapacitású akkumulátorparkkal – írja a Bloomberg.

A nem mindennapi ígéretet a Twitteren tette az üzletember, méghozzá Mike Cannon-Brookes ausztrál techmilliárdosnak. Cannon-Brookes ugyanis komolytalannak tartotta a Tesla energetikai üzletágát vezető Lyndon Rive ajánlatát, miszerint a cég nevadai gyárában előállított egységekkel elegendő villamos energiát tudnának szolgáltatni a területen.

A Teslánál nem a levegőbe beszélnek: Dél-Kaliforniában nemrég állítottak fel egy 80 MWh teljesítményű farmot, a munkálatokkal mindössze 90 nap alatt végeztek a cég munkatársai.

Dél-Ausztráliában szeptember óta vannak ellátási problémák, amikor viharok rongálták meg a vezetékeket. Malcolm Turnbull miniszterelnök az kimaradásokat arra fogta, hogy az áramtermelés nagy arányban támaszkodik a megújuló energiaforrásokra – a szél- és a napenergia a termelés 40 százalékát teszi ki – írja a Bloomberg. A tartomány kormányzója, Jay Weatherill ezt már akkor cáfolta, Musknak pedig most a Twitteren azt üzente, szívesen tárgyal az ajánlatáról.