szerző:
hvg.hu

Az állami rezsicsökkentés második ütemében mától megszűnő húsz eljárási illetékből és szolgáltatási díjból 15 magánszemélyeket, 5 pedig vállalkozásokat érint.

Díjmentessé válik egyebek között a 65 év fölötti állampolgárok útlevelének kiváltása, az elektronikus nem hiteles tulajdoni lap évenkénti kétszeri lekérdezése, az anyakönyvi kivonat kiállítása, a CSOK igényléséhez szükséges igazolás.Ingyenes lett a családi név változtatása, az egészségbiztosítási pénztári hatósági bizonyítvány, a vállalkozások bejegyzésével és az értesítési cím bejelentésével kapcsolatos eljárás.

A vállalkozások számára ezután ingyenes lesz a cégalapítás és az alapítással kapcsolatos egyéb költségek, amely a kis- és középvállalkozásokat (Kft. Bt. Kkt.) érinti kedvezően. A díjmentesítés miatt újabb 2 milliárd forint megtakarítás jelentkezik a kormány számításai szerint, ebből 1,5 milliárd a vállalkozásoknál és félmilliárd a polgároknál marad.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!