szerző:
hvg.hu/MTI

Állami támogatást adna a kormány az Igazi Csíki Sör gyártásához, a Heineken cégérét pedig betiltanák.

A kormány kész állami támogatást nyújtani az Igazi Csíki Sör gyártásához és helyzetbe hozná a kézműves söröket is – jelentette be Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes elmondta: az önkényuralmi jelképek tilalmát kiterjesztik a kereskedelmi célú termékekre is.

Semjén Zsolt a törvényjavaslatot "absztrakt erkölcsi megfontolással" indokolta. De kérdésre válaszolva azt nem cáfolta, hogy összefüggés van a Heineken cégérével és az Igazi Csíki Sör forgalmazásának akadályozásával.

A Heineken logójában vörös csillag szerepel, ami nyilvánvaló politikai tartalom – mondta Semjén. Felidézte azt is, hogy 1951-ben a vörös csillagot levették a sörről, majd 1991-ben a Szovjetunió megszűnése után visszatették

Ha a törvényjavaslatot elfogadja az Országgyűlés, akkor amennyiben ilyen jellegű bejelentés érkezik a lakosságtól, az arra hivatott szerv dönteni fog, lehet-e forgalmazni a Heineken vörös csillagú logóval ellátott söreit. A törvényjavaslatban annyi engedmény szerepel, hogy indokolt esetben a kormány felmentést adhat.

Halász János, a Fidesz szóvivője két napja még csak a vizuális környezetszennyezésről beszélt, arról nem, miért most kezdte zavarni szemüket a csillag. Halász szerint a törvény megáll majd nemzetközi színtéren.

A Heineken korábban levélben fordult Lázár Jánoshoz, aki a cég söreinek bojkottjára biztatta a hódmezővásárhelyieket az erdélyi Csíki Sörrel szembeni jogvita miatt. Lázár azt is megígérte Erdélybe is elmegy, hogy tanácsokkal lássa el a holland céggel perben állt sörfőzde tulajdonosát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!