szerző:
hvg.hu

Az egykori kabai cukorgyár dolgozóinak felépített lakótelep kilométerekre található a várostól, az ott élők úgy érzik, hogy otthagyták őket.

Kártalanítást szeretnének az egykori cukorgyár dolgozói, Kabán, az üzemhez tartozó lakótelepen élők kérnek segítséget – tudósított vasárnap az ATV Híradó.

A legközelebbi orvosi rendelőtől, bolttól, iskolától, egyáltalán bármilyen szolgáltatástól öt kilométerre van a lakótelep, ahol valamikor 60, cukorgyári család élt. Már busz sem jár ki oda.

Mára már csak húszan vannak a régi lakók közül, akik azt szeretnék, hogy legalább őket, az időseket kártalanítsák. 2006-ban, a gyár bezárásakor úgy tűnt, hogy az itt élőket a gyár segíti élhetőbb helyen lakást vásárolni, de ez végül nem történt meg. A lakók úgy érzik, hogy őket egyszerűen ott felejtették, hiába fordultak segítségért bárkihez nem jutottak előbbre.

A telepen az üzem működése idején úgynevezett készenléti lakások voltak, amelyeket a gyár bezárása után bérlakássá minősítettek, és a lakók, jobb híján megvettek.

Az ATV Híradó kereste az ügyben az önkormányzatot is, de onnan végül senki sem nyilatkozott.