szerző:
hvg.hu

És még a forgalmuk is csökkent januárban.

Január óta az étkezőhelyi vendéglátásban az ételek és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok forgalmazása a kedvezményes, 18 százalékos áfakulccsal adózik, de már az áfatörvény módosításakor is várható volt, hogy ezzel nem a vendégek fognak jól járni. Ahogy korábban írtuk, a megkérdezett vendéglősök szinte egyöntetűen állították, hogy az adóteher csökkentése okozta "nyereséget" nem adják majd tovább. "Nyilván nem csökkentjük az árakat, hanem betömjük a veszteségeket" – mondta egyikük.

A Blokkk.com most megnézte, mi a helyzet az adóteher mérséklése után. Mint írták, arra lehetett számítani, hogy ez lendít valamelyest a vendéglátás forgalmán, a Központi Statisztikai Hivatal szerint azonban erről szó sincs: januárban a kisebb áfakulcs ellenére nem nőtt, hanem 2 százalékkal csökkent a kereskedelmi vendéglátás forgalma az előző év elejihez képest.

Megugrott viszont a munkahelyi vendéglátás, amelynek áfájához nem nyúlt a kormányzat. Ott a bevételek 12 százalékkal nőttek az év első hónapjában.

A lap az indokokat keresve arra jutott, hogy a nagy téli hideg is elvehette a vendégek kedvét az étterembe járástól, a SZÉP-kártya, a munkahelyeken még decemberben adott Erzsébet-utalvány pedig valószínűleg nagyobb arányban vándorolt a munkahelyi étkezdékbe.

Áfacsökkentés ide vagy oda, a vendéglőkben a tavaly januárihoz viszonyítva 3,7, de még decemberhez képest is néhány tized százalékkal emelkedtek az árak.

Vagyis a vendéglátósok valóban lenyelték az áfakulcs leszállításának hozadékát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!