szerző:
hvg.hu/MTI

Eddig csak a Heineken Románia és az Igazi Csíki Sör hivatalos megállapodásának tényéről szóltak a hírek, de a Csíki Sör Manufaktúra vezetője az egyik romániai portálnak egy apró, de annál fontosabbnak tűnő névhasználati változásról is beszámolt.

A két sörgyártó hétfőn bejelentett megállapodásának részeként elhagyják az Igazi Csíki Sör nevéből az igazi jelzőt, és Csíki Sörként fogalmazzák a terméküket. "Úgy gondolom, hogy ez zavarhatta őket, mert arra engedett következtetni, hogy az ő sörük nem igazi, ha a mienk az" – mondta a maszol.ro-nak a Csíki Sör Manufaktúra vezetője. Lénárd András hozzátette, hogy a két cég közötti részletes megállapodást a következő 30 napban dolgozzák ki.

A két cég magyar és angol nyelvű közös közleményét a Csíki Sör Manufaktúra tette közzé hétfőn a közösségi oldalán. Ebben közölték: az elmúlt időszakban folytatott konstruktív tárgyalások után mindkét társaság érdekévé vált, hogy a Csíki Sör márkanév körüli vitát barátságos úton rendezzék.

"A felek megegyeztek abban, hogy a Ciuc és a Csíki Sör márkanevek egymás mellett békében meg fognak férni a piacon. A megegyezés része, hogy minden peres ügyet a felek egymás ellen megszüntetnek. A mindkét fél részéről tanúsított kompromisszumos kiegyezés után a két cég bizakodóan néz a jövőbe, és ezután több időt és energiát tud arra szánni, hogy építse kapcsolatait a közösséggel, partnereivel, fogyasztóival, és így most már csak arra kell összpontosítani, amihez a legjobban értünk: a sör készítéséhez" – olvasható a közös közleményben, amelyet a Csíki Sör Manufaktúra a helyi közösségnek, a támogatóknak, Magyarország kormányának, és Hódmezővásárhely önkormányzatának címzett köszönetnyilvánítással toldotta meg.

A Ciuc Premiumot gyártó Heineken Románia az Igazi Csíki Sört jegyző céggel feltehetően kormányzati nyomásra egyezett meg. A magyar kormányoldal aktívan beleállt a két cég között zajló védjegyvitába. Lázár János és Semjén Zsolt közösen nyújtottak be törvényjavaslatot, amely az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosítását – így a Heineken vörös csillagát is – tiltaná, a miniszterelnökséget vezető miniszter pedig később személyesen is ellátogatott a csíkszentsimoni gyárba.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!