szerző:
hvg.hu

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult nyomozás egy cég ügyében, ami orvosi diagnosztikai eszközök beszerzéséhez pályázott támogatásért, de meglehetősen vastagon fogott a tolluk.

A Központi Nyomozó Főügyészség két személy ellen emelt vádat társtettesként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt abban az ügyben, amelyben orvosi műszerek beszerzéséhez kértek aránytalanul nagy uniós támogatást – derül ki a szerdai ügyészségi tájékoztatásból.

Kifejezetten bűncselekmény elkövetéséhez hozták létre azt a céget, amely 2009-ben orvosi diagnosztikai eszközök beszerzéséhez pályázott támogatásért. A teljes költségvetés 489 millió 976 ezer 864 forint volt, és ebből valamivel több mint 214 milliót az Európai Regionális Fejlesztési Alapból kaparintottak meg.

A csalók egy külföldi cégtől körülbelül 102 millió forintért megvették az eszközöket, de azok értékét az uniós pályázatban már durván túlárazták: 371 milliót írtak be. Ráadásul a támogatás felhasználását hamis nyilatkozatokkal igazolták, és nyilván azt sem közölték a pályázat elszámolását ellenőrző szervezettel, hogy a gépek vételárának különbözetét egy közbeiktatott cégen keresztül saját maguknak visszautaltatták.

©

Az orvosi műszerek működtetéséhez egy vidéki városban 2010 januárjában diagnosztikai centrumot hoztak létre, de a célnak megfelelően sohasem használták a gépeket.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapnak több mint 182 millió, a magyar költségvetésnek pedig több mint 32 millió forint kárt okoztak, egyik összeg sem térült meg soha.

A két vádlott a cég vezetőjének, valamint a csalás kidolgozójának ismerőse. Az ügyben a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség a Legfőbb Ügyészség kijelölése alapján végezte. Mindketten szabadlábon védekeznek, bűnösségükről a Fővárosi Törvényszék dönt. Ha elítélik, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik őket.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!