szerző:
MTI

Kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett a Konzum PE Magántőkealap a Konzum Nyrt. 25 forint névértékű részvényeire 86,64 forintos árfolyamon. A Konzum igazgatósága nem javasolja az ajánlat elfogadását a részvényeseknek.

A felajánlott ár megegyezik az ajánlat felügyelet részére történő benyújtását megelőző 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárával. Az ajánlatot április 14. és május 15. között fogadhatják el a részvényesek - közölte a Konzum. 

A társaság igazgatósága viszont nem javasolja a részvényeseknek a vételi ajánlat elfogadását. Véleményükben azt írták, a határozat elfogadásának időpontjában a részvények tőzsdei árfolyama magasabb, részvényenként 123 forint volt.

Hozzátették, a cég érdeke, hogy a közkézen lévő részvények minél nagyobb számban megmaradjanak, és "ezáltal biztosított legyen a szükséges széleskörű részvényesi ellenőrzés, a társaság folyamatos tőzsdei jelenléte, a működés nyilvánossága".

Az ajánlattevő is tőzsdén akarja tartani a céget hosszabb távon. 

Az ajánlattevő a vételi ajánlat során összehangoltan jár el a Konzum Management Kft.-vel, a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt.-vel, valamint Mészáros Lőrinccel és Jászai Gellért Zoltánnal, akiknek a nevében a vételi ajánlatot a Konzum PE Magántőkealap teszi meg. 

Az összehangoltan eljáró személyek az ajánlat megtételének időpontban 75 százalékos befolyással rendelkeznek a Konzumban: a Konzum PE Magántőkealap 45 százalékkal, Mészáros Lőrinc 19,57 százalékkal, Jászai Gellért pedig 10,43 százalékkal. 

Jászai Gellért tölti be az igazgatóság elnökének posztját a Konzumban, az ajánlattal kapcsolatos véleményt is ő írta alá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!