szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jobb- és a baloldal szélsőséges jelöltjei katasztrófába vinnék Franciaországot – állítja a vállalkozók szövetségének elnöke.

Megszólalt a „főnökök főnöke”, Pierre Gattaz, a francia vállalkozók szövetségének (francia rövidítéssel: Medef) elnöke. Szerinte az öt élen álló elnökjelölt közül csak Emmanuel Macronnak és Francois Fillonnak van reális gazdasági programja. A többiek a gazdasági kérdésekben tájékozatlan, érzelmi alapon szavazó választók ösztönös érzelmeire, vágyálmaira, de leginkább ellenszenveire apellálnak. Amit a két balos, Mélenchon és Hamon, illetve a szélsőjobbos Le Pen ígér, az a valóságtól elrugaszkodott, életveszélyes kísérletezésnek tenné ki Franciaországot. Közös bennük a globalizáció elutasítása és az a tévhit, hogy a világméretű folyamatok ellen bezárkózással és a belső ellenségképzéssel védekezni lehet. Ez a szélsőséges programok alapja, amely Marine Le Pennél bevándorlás- és euróellenes nacionalista szósszal, a két baloldalinál régi kapitalizmus ellenes körítéssel van tálalva. De mindegyik nagyon sokba kerülne – összegzi a párizsi Le Figaro.

A Medef elnöke szerint Le Pen és Hamon programja 100-125 milliárd euróval, Mélenchoné 175-200 milliárd euróval növelné a közkiadásokat. És mind a hárman szembeállítanák a kis és a nagyvállalatokat, illetve a bérből élőket és a részvényeseket. Holott nagyon sok kis jövedelmű francia megtakarításai a pénzpiaci folyamatoktól is függenek. Ha Franciaország kilépne az eurózónából, ahogy Marine Le Pen ígéri, a megtakarítások értéke a felére, harmadára zsugorodna. A Medef elnöke szerint Mélenchon Venezuelát, Le Pen Argentínát csinálna Franciaországból.

Pierre Gattaz úgy látja: Fillon és Macron ismeri el, hogy csakis a vállalatok prosperálása gazdagíthatja a franciákat. Kettejük közül a kemény költségvetési megszorításokat jövendölő Fillon programját tarja a jobbnak, de mint hozzátette, ő nem Fillon kampányembere. Pierre Gattaz szavai, amelyek egy sajtóértekezleten hangzottal el, tükröződtek a pénzpiaci visszajelzésekben is. A Le Monde szerint ezekből az a legaggasztóbb, hogy a tízéves lejáratú francia és német állampapírok hozama között nőtt a különbség. Miközben a gazdaság stabilitásán alapuló választásnak néz elé Németország, a német állampapírok hozama rekordszintűen alacsony, 0,21. A kockázatokkal terhelt Franciaországban a választások előtt az ottani értékpapír 0,95-ös hozamot ígér. Vagyis drágult a francia költségvetési hiány finanszírozása.

Persze, katasztrófa-forgatókönyvről csak akkor lehet szó, ha Marine Le Pen mellett Jean-Luc Mélenchon jut be a második fordulóba. Erre elméletileg van esély, hiszen Mélenchon remekül szerepel a tv-vitákban, és a franciák vágyálmaira épít. De a választás pillanatában a racionalitás, legalábbis eddig, háttérbe szorította az érzelmeket. Ezért vélhetően Marine Le Pennek a második fordulóban Emmanuel Macronnal, vagy netán Francois Fillonnal kell megküzdenie.  És, a dolgok jelenlegi állása szerint, egyikükkel szemben sincs esélye a végső győzelemre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!