szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben a világ Észak-Korea fegyverkezésével és nyugtalanító rakéta, illetve nukleáris kísérleteivel van elfoglalva, az AFP hírügynökség érdekes összeállítást tett közzé az ország gazdasági hétköznapjairól.

A hírügynökség semmilyen rendkívüli dologra nem bukkant rá, a riporter szigorú felügyelet mellett dolgozott és csakis hivatalosan kijelölt személyiségek nyilatkozhattak neki. A helyszíni képet később kiegészítették, amerikai és dél-koreai szakértők értékelésével is. De még ezek is megerősítik a benyomást, hogy a felszín alatt valami változik a világ legelszigeteltebb kommunista diktatúrájában.

A főváros, Phenjan piacain friss, kiváló minőségű zöldség és gyümölcs kapható, sőt a jól értesültek rendszeresen vehetnek Coca Colát is. A piac eldugott zugaiban még fekete pénzváltó is működik. Kizárt dolog, hogy a hatóságok ne tudnának e maszek világ létezéséről. Ri Szun Csol, a phenjani hivatalos állami tudományos kutatóintézet gazdasági részlegének igazgatója leszögezi:

Szocialista ország vagyunk, nem tervezzük piaci reformok bevezetését.

Ez a hivatalos álláspont. De közben vidéken, egyre több kollektív gazdaságot bontanak le, és a földet a családoknak adják át megművelésre. Ennek köszönhetően megugrott a termelés. Az ipari üzemek szigorú tervmutatók alapján termelnek. De a nyersanyag beszerzésében és a termék értékesítésében már bizonyos önállósággal rendelkeznek. Szinte szabadon kereskedhetnek. Egy wonsani élelmiszeripari üzem vezetője beszélt erről az AFP-nek, kiemelve, hogy „mindez a vezető párt bölcs iránymutatása mellett zajlik”.

 A hírügynökség kapcsolatba lépett külföldi kutatói műhelyekkel is. A dél-koreai és az amerikai szakértők szerint a be nem vallott, ám de facto engedélyezett magántevékenység, illetve vállalati önállóság akár a hazai bruttó össztermék egynegyedének megfelelő értéket állíthat elő. Persze a becsléssel óvatosnak kell lenni, hiszen nincs megbízható statisztikai rendszer. De sok Észak-Korea kutatót a nyolcvanas évek Kínájára emlékezet a mai helyzet. Teng Hsziao-ping idején lassan, óvatosan indult el a változás. Teng később aztán odáig ment, hogy kijelentette: „Mao Ce-tungnak hetven százalékban igaza volt, de harminc százalékban tévedett”.

Kim Dzsong Un ilyesmit nem mondhat, hiszen Észak-Koreát Kim Ír Szen óta a zsenik dinasztiája uralja. Ő még egyszázaléknyi tévedést sem ismerhet el, mert akkor az egész rezsim legitimitása veszélybe kerül. Az AFP tudósítója azért Phenjanban mégiscsak utalt Kínára, és a Teng által elindított reformokra, amelyek hatalmas változást hoztak. Erre Ri Szun Csol, az állami gazdasági kutatóintézet vezetője azt mondta:

Mindez a kínai helyzet sajátosságából adódott, vagyis nem másolható. Örülünk, hogy Kína sikereket ért el, de nekünk is megvan a saját modellünk.

 Ez a rafinált megfogalmazás, külföldi szakértők szerint abból adódik, hogy Észak-Korea sohasem ismerheti el, hogy másoktól tanul. „A valóságban azonban mégis ez történik, még akkor is, ha a változások politikai, hatalmi megfontolásokból bevallhatatlanok” – mondta a washingtoni nemzetközi gazdaságkutató intézet munkatársa, Marcus Noland az AFP ottani tudósítójának.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!